Ziua Unirii ii prinde pe romani in strada, iar pe cei din clasa politica mai dezbinati ca niciodata

Desi se implinesc 153 de ani de cand cele doua principate au devenit o singura tara, iar timpurile par altele, nemultumirile oamenilor legate de o viata mai buna sunt la fel de actuale ca pe vremea lui Cuza.

Cei de la putere au facut marti unirea lor in Parlament, de unde le-a vorbit premierul Boc.

Presedintele nu a aparut deloc la festivitati, iar la aceasta ora il numeste pe Cristian Diaconescu, sef la Externe.

La ceremoniile clasice organizate la Iasi au participat doar liderii opozitiei.

Hora fratiei a rasunat marti la miezul zilei in Piata Unirii. Spre deosebire de alti ani, multimea fost tinuta la distanta de zona centrala a manifestantilor pentru ca spatiul din preajma statuii lui Alexandru Ioan Cuza a fost inconjurat de garduri.

Oamenii au scandat si marti lozinci impotriva puterii. Primul moment tensionat a fost cand prefectul judetului a venit cu un discurs despre insemnatatea zilei. Doar ca nimeni nu a vrut sa il asculte.

Nici cand s-au depus coroanelele la statuia lui Cuza, oficialii nu a scapat de huiduieli.

La Iasi au fost prezenti cei doi liderii opozitiei, Crin Antonescu si Victor Ponta.

Seful liberalilor s-a prins in hora cu senatoarea Mihaela Popa, vicepresedinte al Partidului Democrat Liberal. Langa ei era si deputatul liberal Relu Fenechiu, care nu s-a abtinut sa nu o atace pe colega sa de la putere.

Dupa ce parlamentarii de la Bucuresti au plecat din piata, jandarmii le-au dat voie si oamenilor sa se apropie. Si asfel a inceput adevarata petrecere pe acorduri de muzica populara.

Din cand in cand se oprea taraful, iar ceteatenii isi aminteau de griji.

Sarbatoarea a fost in plina desfasurare in piata din fata Palatului Culturii, unde mii de localnici s-au adunat la un concert sustinut de Andra, Marcel Pavel si Zdob si Zdub.

Seara se va incheia cu focuri de artificii.

Zeci de jandarmi asigura in continuare ordinea publica.

100 de militari ai detasamentului „lupii negri”, batalion care a fost in Afganistan, au defilat cu torte prin centrul orasului. Oamenii au privit incantati de pe margine, unde si-au tras sufletul dupa ce s-au imbrancit la fasole si carnati.

10.000 de portii de fasole, 2.000 de litri de vin si 1.000 de kilograme de carnati i-au imbiat pe moldoveni.

Cei care au fost pe faza s-au instalat din vreme in fata corturilor instalate de autoritati pe o strada laterala. Numai ca in secunda in care s-a dat startul, jandarmii abia au stapanit puhoiul, iar cei care nu au fost iuti de picior au fost cat pe ce sa ramana flamanzi.

Cu exceptia Iasiului, romanii din marile orase ale tarii nu prea au vibrat la cea de-a 153-a aniversare a Unirii Principatelor Romane.

Putine au fost locurile in care s-au strans sa sarbatoreasca si daca tot s-au vazut in multime, si-au dat seama ca ar fi un prijej bun sa strige lozinci antiguvernamentale.

300 de persoane s-au adunat la Craiova, pentru a participa la sarbatoarea Unirii Principatelor. S-au strans in fata primariei, unde se afla statuia lui Alexandru Ioan Cuza, si au depus coroane de flori. Au pornit apoi hora, ca sa alunge cumva frigul.

Dupa incheierea festivitatilor, o parte dintre participanti
s-au mutat cateva zeci de metri mai incolo, in Piata Prefecturii, unde au scandat lozinci antiprezidentiale si antiguvernamentale.

La Targoviste, sarbatoarea Unirii a fost celebrata doar de cei mici. Cateva sute de copii, insotiti de dascali, au cantat si au dansat alaturi de oficialitatile prezente in Piata Tricolorului.

La Constanta, ziua de 24 ianuarie n-a contat pentru nimeni. La ora 9.00, iesisera pe faleza doar cativa marinari, pentru a asista la ceremonia care a durat un sfert de ora. Singurii civili prezenti erau angajati ai prefecturii.

Nici macar cei din fanfara militara nu pareau cuprinsi de spiritul sarbatorii. Imediat dupa ce au trecut prin fata putinilor spectatori, acestia s-au relaxat complet, uitand de tinuta impusa de o astfel de ceremonie. La ora noua si jumatate, faleza Cazinoului era deja pustie.