Pericol de dezastru ecologic pe Dunare. Gheata a blocat in port doua barje cu ingrasaminte chimice


Sloiurile de gheata a blocat in portul de la Braila doua barje incarcate cu 3.000 de tone de ingrasaminte chimice, precum si o nava sub pavilion tanzanian, care are la bord aproape 5.000 de animale.
Daca bucatile de gheata incep sa se miste si sa loveasca navele, asa cum s-a intamplat deja la Calarasi, paramele cu care acestea sunt legate la mal se pot rupe.

Astfel vasele pot pluti in deriva iar, mai apoi, in mijlocul fluviului exista in orice moment pericolul scufundarii.

Pentru a evita un dezastru ecologic, autoritatile au cerut ca incarcatura chimica sa fie descarcata de la bordul barjelor in regim de urgenta, iar macaralele lucreaza 24 de ore din 24.

Chimicalele sunt puse in saci de 500 de kilograme, care ulterior sunt incarcati in camioane si scosi din raza portului.

In momentul de fata, pe sectorul brailean al fluviului sloiurile au acoperit mare parte din cursul apei, lasand doar un culoar de circa 10 de metri pe mijlocul Dunarii.

Autoritatile supravegheaza situatia tuturor vaselor trase la mal, prinse in gheata suprapusa, care depaseste, pe alocuri, un metru grosime.

Cel mai pesimist scenariu include scufndarea celor doua barje cu ingrasaminte chimice. Pana la aceasta ora, 1.500 de tone din incarcatura periculoasa au fost deja aduse la mal.

In paralel, autoritatile sunt cu ochii pe o alta nava prinsa intre sloiuri in port. Trebuia sa ajunga in Libia cu aproape 5000 de ovine si bovine, care stau inchise acolo de o luna.

Sursa: Pro TV