Otrava care se ascunde in fiecare aliment. Cat de periculoasa e sarea si ce masuri iau autoritatile

Mitul sarii in bucate a fost spulberat. Autoritatile medicale vor ca printr-un program national sa ne invete sa mancam mai putin condimentat.

Suntem printre fruntasii Europei intr-un top negativ al tarilor cu un consum urias de sare, mai mult decat dublul cantitatii recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

3 milioane de romani sufera din cauza acestui exces. Dintre alimentele pe care le cumparam din magazin, cantitatea cea mai mare de sare o gasim in branzeturi, in special in telemea, mezeluri, muraturi si nu in ultimul rand, in paine.

Toate aceste date se traduc in starea proasta de sanatate a populatiei. 2 milioane de romani sufera de hipertensiune arteriala si 1 milion au cardiopatie ischemica.

Potrivit studiilor recente, romanii consuma in medie peste 12 grame de sare pe zi, fata de numai 5, cat este recomandarea OMS.

Iata o analiza pe un pranz:

O farfurie de ciorba poate sa contina pana la 2,8 grame de sare.

Daca vrem si felul doi, adaugam inca 3,47 grame.

Nici salata nu are gust fara sare …asa ca socototi inca 1,16 grame.

Dintr-un foc am ignorat sfatul medicului si am inghitit cu 2,43 de grame in plus.

De vina este in primul rand bucataria noastra. Ministerul Sanatatii vrea sa ii oblige pe producatorii de alimente sa umble la retetar.

Intr-un top negativ al consumului de sare, Romania se afla pe locul al doilea, dupa Ungaria. La polul opus gasim Germania.

Sursa: Pro TV