LaSalle: Preţurile locuinţelor noi din Bucureşti vor avea corecţii mai drastice până la finele anului


Preţurile locuinţelor noi din Bucureşti au scăzut în medie cu 4% în primul trimestru, după ce în 2011 a fost înregistrată o uşoară creştere, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle, care estimează corecţii „mai drastice” ale preţurilor până la sfârşitul anului.
„Proiectele noi, începute dupa criza economică, au fost adaptate la piaţa locală atât ca design cât şi ca preţuri totale de vânzare. Proiectele demarate în perioada de boom imobiliar sunt încă disponibile spre comercializare, dar se aşteaptă o corecţie a preţurilor de vânzare la realitatea zilelor noastre”, se arată în cel mai recent studiu al companiei.

Autorii studiului previzionează pentru 2012 o uşoară creştere a pieţei rezidenţiale, în condiţiile în care unii dezvoltatori se pot aştepta la vânzări stabile, şi doar câţiva dezvoltatori sunt aşteptaţi să anunţe noi proiecte.
„Cel mai probabil preţurile vor suferi alte corecţii. E nevoie ca marii jucători să depună eforturi în a recâştiga încrederea potenţialilor cumpărători şi să-şi consolideze numele pe piaţă. Dezvoltatorii cu disponibilităţi financiare şi care au în vedere planuri pe termen lung pe piaţa locală, pot folosi acest interval de timp pentru a investi într-un portofoliu de terenuri, pe care să-l dezvolte în viitor”, se precizează în studiu.

Anul trecut Bucureştiul a înregistrat o scădere semnificativă în ceea ce priveşte numărul unităţilor rezidenţiale finalizate. În jur de 1.600 de unităţi locative au fost finalizate în Capitală, o scădere cu 41% faţă de anul 2010. În acelaşi timp reprezintă cel mai mic număr de locuinţe finalizate în ultimii 8 ani.

„De fapt rezultate slabe au fost raportate şi în alte capitale din zona CEE. Cu toate acestea, numărul unităţilor locative finalizate în Varşovia, oraş cu o populaţie similară cu a Bucureştiului, a atins 9.700 unităţi în 2011, iar în Budapesta, oraş atât de mult atins de criza economică, au fost finalizate de două ori mai multe unităţi locative comparativ cu Bucureştiul. Este surprinzător ca un oraş cu o cerere atât de mare de unităţi locative şi cu un decalaj atât de mare între unităţile noi şi cele vechi nu a reuşit în era post-comunistă să depăşească, în medie, nivelul de 3.000 unităţi finalizate anual”, afirmă autorii studiului.

Cererea pentru locuinţele noi a fost slabă atât în anul 2011 cât şi la începutul anului 2012, în condiţiile în care evoluţia creditului imobiliar ipotecar s-a îmbunătăţit uşor în semestru doi din 2011, iar în ultimele 3 luni a avut o dinamică mai slabă.

„Dobânzile bancare sunt mari, iar politicile bancare de împrumut au rămas conservatoare, ambele afectând evoluţia cererii pentru unităţi rezidenţiale. În plus, preţurile pentru unităţile locative noi sunt în continuare mari pentru majoritatea familiilor. Cu toate acestea, problema cea mare este de natura psihologica. Pe piaţa rezidenţială din Bucureşti şi zona metropolitană a fost anunţat un număr incredibil de mare de proiecte rezidenţiale. Însă, până în prezent, numai câteva au fost finalizate, sau chiar mai grav multe proiecte au dispărut, au intrat în insolvenţă sau au falimentat”, se arată în studiu.

LaSalle apreciază că piaţa locală este marcată de neîncredere, care afectează activitatea de comercializare în fază de