Cutremur de 6,1 grade, in Bulgaria, simtit si in Romania. Ministrul Apararii, gata sa cheme armata

Un cutremur cu magnitudine de 6,1 pe scara Richter a avut loc luni noapte, in jurul orei 3:00, in nordul Bulgariei. Seismul a avut epicentrul la 25 de kilometri vest de Sofia si a fost resimtit si in sudul Romaniei, Serbia si Macedonia.

Miscarea telurica a avut loc la o adancime de 30 kilometri si a fost urmat de doua replici cu magnitudine asemanatoare. Alte 15 replici de magnitudine mai mica s-au produs in decurs de o ora. Potrivit directorului Institutului National de Geofizica al Academiei bulgare de stiinte, Nikolai Milosev, faptul ca replicile au fost numeroase si au avut loc la intervale mici ofera sperante ca nu se va produce un al doilea cutremur puternic.

„Daca va fi necesar, armata bulgara este deja pregatita sa vina in ajutorul populatiei. Momentan, nu este necesara o interventie a trupelor militare”, scrie agentia de presa Novinite.

Serviciile de Protectie Civila au raportat ca nu s-au inregistrat victime, conform agentiei de presa Novinite. O alta replica puternica cu magnitudinea de 4.9 s-a inregistrat la ora 4:31, conform site-ului USGS.

Protectia Civila si pompierii de pe intreg teritoriul Bulgariei au fost contactati cu privire la pagube la peretii, tavanele si ferestrele caselor. Pagubele materiale – hornuri prabusite, pereti daramati sau fisurati, ferestre sparte – sunt relativ importante, conform unui fotoreporter AFP aflat la fata locului.

Cutremurul a fost resimtit la Sofia, cu obiecte cazand in apartamente si numerosi oameni parasindu-si locuintele pentru a sta in strada, a transmis un jurnalist AFP. Insa nu au existat intreruperi de curent electric sau ale retelelor telefonice.

Bulgaria verifica infrastructura din sud-vestul tarii

Primarul orasului bulgar Pernik, Rosita Ianakieva, a anuntat marti ca va declara stare de urgenta in oras dupa cutremurul produs in noaptea de luni spre marti, in timp ce autoritatile nationale verifica infrastructura din sud-vestul tarii, relateaza site-ul Novinite.com. Epicentrul cutremurului a fost localizat la aproximativ sase kilometri de Pernik, la suprafata, ceea ce l-a facut sa fie resimtit si mai puternic.

Primarul orasului Pernik a anuntat ca celula de criza a decis sa declare stare de urgenta, aceasta reunindu-se din trei in trei ore pentru a evalua situatia. Primarii din localitatile invecinate nu au anuntat pagube importante. Aproximativ 30 de persoane au mers la spitalele locale pentru a primi ingrijiri medicale pentru ranile suferite in urma caderii zidariei si cosurilor.

Ianakieva le-a dat asigurari locuitorilor ca barajul Studena nu a fost avariat si nu exista pericolul producerii unor inundatii. Ea a afirmat ca directorul Serviciilor de apa si canalizare din oras a inspectat personal barajul. Scolile vor fi inchise marti la Pernik, dar trenurile vor circula conform programului normal.

Pe de alta parte, cutremurul a fost foarte usor resimtit la centrala nucleara de la Kozlodui, din nord-vestul Bulgariei, potrivit directorului executiv al instalatiei, Valentin Nikolov. Intr-un interviu acordat marti dimineata postului de televiziune bTV, Nikolov a declarat ca reactorul 5 de la Kozlodui va intra intr-o revizie deja planificata, in timp ce miscarile reactorului 6 au fost foarte usoare. El a explicat ca sistemul de alarma al centralei nu a fost activat din cauza amplitudinii reduse a undelor seismice.

Citand date de la Operatorul Sistemului de Electricitate (ESO), Nikolov a declarat ca seismul nu a provocat intreruperea capacitatilor energetice in tara si ca situatia de la Kozlodui nu necesita inspectii suplimentare. Oficialii guvernamentali, expertii in incendii si inginerii efectueaza insa verificari in sud-vestul Bulgariei pentru a evalua pagubele produse de cutremur.

Ministrul Dezvoltarii Regionale Liliana Pavlova si directorul Agentiei pentru infrastructura rutiera (RIA) Lazar Lazarov, insotiti de un grup de ingineri constructori si experti de la laboratorul RIA, au inceput marti dimineata sa verifice podurile de pe autostrazile Liulin si Struma, precum si toate drumurile din regiunea Pernik, in apropiere de epicentru.

Sursa: Pro TV