Cel mai stupid sfat in cazul unui cutremur


Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti, a elaborat şi publicat pe site-ul Prefecturii „Ghidul de comportament în caz de cutremur”. Unul dintre sfaturi se referă la modul în care trebuie acţionat dacă sunteţi surprinşi în somn!
Mâine se împlinesc 35 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. România a fost zguduită atunci de un puternic cutremur de pământ, cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. Seismul a lovit partea de sud a României, la ora 21:22.

Bilanţul victimelor şi pagubelor materiale a fost impresionant: 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa, strivite sau asfixiate sub dărâmături, din care 1.424 în Bucureşti. Numărul total al persoanelor accidentate s-a ridicat la 11.300, iar 32.900 de clădiri au fost grav avariate sau distruse.

Imediat după seism, circa 35.000 de familii au rămas fără adăpost. Circa 760 de unităţi economice au fost afectate.

Institutia Prefectului Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti, a elaborat şi publicat pe site-ul Prefecturii „Ghidul de comportament în caz de cutremur”.

Documentul cuprinde o serie de sfaturi şi informaţii adresate populaţiei pentru ca, în cazul producerii unui cutremur, cetăţenii să cunoască cele mai importante reguli de comportament. Ghidul este structurat în patru secţiuni: 1) Înainte de producerea cutremurului, 2) În timpul cutremurului, 3) După cutremur, 4) Kit-ul de supravieţuire.

Iată câteva din cele mai importante recomandări:

Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri:

– aşezaţi-vă sub o piesă de mobilier solidă sau sub o grindă de rezistenţă. Dacă nu există o masă sau un birou în apropierea dumneavoastră, acoperiţi-vă faţa şi capul cu braţele încrucişate şi aşezaţi-vă într-un colţ interior al încăperii

– nu fugiţi pe scări, nu săriţi pe fereastră, nu folosiţi liftul

Dacă dormiţi:

– aşteptaţi câteva momente pentru a vă orienta şi apoi încercaţi să vă deplasaţi către un loc sigur

Dacă sunteţi prins sub dărâmături:

– încercaţi să vă acoperiţi gura şi nasul cu o batistă sau cu orice alt material textil

-încercaţi să vă semnalaţi prezenţa folosind un fluier sau o lanternă

– loviţi ritmic într-o ţeavă sau într-un perete astfel încât echipele de intervenţie să vă poată localiza. Evitaţi să strigaţi! Păstraţi-vă energia!

Sursa: Realitatea.Net