Un an îndoliat de cataclisme şi războaie. Cele mai importante evenimente externe din 2011


Anul care se încheie a fost marcat, pe plan extern, de o serie de evenimente tragice soldate cu moartea a zeci de mii de oameni. Începutul anului 2011 a fost marcat de războiul civil din Egipt şi de căderea regimului Mubarak. Clocotul revoluţionar s-a extins apoi în lumea arabă şi a cuprins şi Libia.

În Japonia, peste 20.000 de persoane şi-au pierdut viaţa, în urma producerii unuia dintre cele mai puternice cutremure din istorie. Un alt eveniment extern de maximă importanţă a fost capturarea şi uciderea lui Osama bin Laden. Vara anului 2011 a fost îndoliată de atentatul din Oslo. Anders Breivik, supranumit şi „monstrul din Norvegia”, a ucis zeci de tineri în urma unui atentat.

ACESTEA SUNT CELE MAI IMPORTANTE EVENIMENTE DIN PLAN EXTERN DIN 2011:

Furia naturii s-a dezlănţuit în Brazilia, în ianuarie 2011, lângă Rio de Janeiro, unde oamenii au luptat disperaţi cu natura, ca să-şi salveze vieţile. Întreaga regiune a fost lovită de inundaţii extrem de violente. Viitura, provocată de ploile torenţiale, a ucis peste 380 de persoane.

Un cutremur violent cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter a zguduit, în luna februarie, Noua Zeelandă. Trepidaţiile au provocat pagube materiale considerabile. Zeci de clădiri au fost dărâmate, drumurile au fost grav avariate. 145 de oameni au murit şi alţi 200 au fost daţi dispăruţi.

Egiptul a fost cuprins de haos la începutul lunii februarie. Zeci de mii de oameni, care cereau demisia preşedintelui Hosni Mubarak, s-au bătut cu forţele de ordine în principalele oraşe ale ţării. După trei săptămăni de proteste, egiptenii au început să spere la viaţă mai bună. Hosni Mubarak a demisionat şi a fugit din ţară, după ce a predat puterea armatei.

Revolta anti-Gaddafi a început tot în luna februarie. S-a răspândit din oraşul Benghazi sub influenţa primăverii arabe din Egipt şi Tunisia. Liderul libian a încercat să răspundă prin mobilizarea celor care au rămas de partea lui şi a acuzat Occidentul că s-ar afla în spatele rebeliunii.

Ameninţările lui Ghaddafi nu au rămas fără urmări: forţele armate au declanşat imediat reprimarea brutală a protestelor.

La sfârşitul lunii februarie, cu ajutorul presiunilor din partea comunităţii internaţionale, protestatarii libieni au reuşit să preia controlul asupra oraşului Benghazi şi să stabilească un guvern provizoriu.