Sindcalistul francez, Bernard Thibault: Sindicatele europene manifestează pentru o Europă „socială” şi nu „de piaţă”


Sindicatele europene vor manifesta miercuri pentru a le „cere şefiilor statelor să ia în considerare şi o dimensiune socială în deciziile lor”, a declarat Bernard Thibault, secretarul general al principalului sindicat francez, CGT.
Confederaţia europeană a sindicatelor (CES) a făcut apel la o zi de acţiuni în toate ţările Uniunii Europene în preajma summit-ului UE din 1 şi 2 martie, în timpul căruia ar trebui să se semneze noul pact de disciplină bugetară europeană. Sub sloganul „prea mult este prea mult”, sindicatele denunţă acest pact.

„Nu există un proiect comun care să dea o dimensiune socială Europei (…) este o Europă a pieţelor”, a declarat Thibault pentru France Inter.
„Aceste alegeri ale pactului bugetar care impun restricţii bugetare, o încadrare de politici naţionale pentru restricţii, ne conduc la recesiune”, a adăugat secretarul general al CGT.
Liderul sindical, de stânga, a considerat ca fiind „inacceptabil” că nu „li se cere acordul oamenilor” în privinţa unor subiecte atât de „importante”.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a refuzat să supună unui referendum pactul european, considerând acest subiect prea complex.

Apelul CES este susţinut în Franţa de toate confederaţiile sindicale dar sub forme de acţiune diverse.

Preşedintele CFDT (moderat), Francois Chereque, a justificat miercuri refuzul de a recurge la grevă prin faptul că alegerile prezidenţiale din Franţa sunt prea apropiate de această dată, fiind organizate pe 22 aprilie şi 6 mai.
CFDT doreşte „să se adreseze guvernanţilor pentru a le spune: trebuie să controlăm cheltuielile publice dar nu putem să o facem fără a relansa economia”, a declarat Chereque pentru postul de televiziune France 2.

Sursa: Mediafax