Şase miliarde de euro se risipesc în continuare anual în sănătate. Cine este responsabil?


Tensiunile generate de reforma sistemului sanitar au ajuns la cote maxime, cu oameni care au ieşit în stradă, dar nevoia de clarificare a lipsei de transparenţă în cheltuirea banilor publici rămâne. Retragerea din dezbaterea publică a proiectului de lege nu rezolvă probleme din sistemul sanitar.
Guvernul lipseşte practic din dezbateri, iar iniţiatorii noii legi nu au ieşit public până acum să-şi susţină proiectul. Totodată, un nou proiect este aşteptat în condiţiile în care premierul Emil Boc a anunţat că astăzi se va discuta despre o nouă lege, care să nu vizeze privatizarea sistemului de urgenţă.

Reformarea sistemului de sănătate, printr-un proiect de lege lansat în dezbatere publică a reverberat puternic la nivelul opiniei publice, oamenii ieşind în stradă, iniţial la Târgu Mureş şi apoi în mai multe oraşe din ţară, inclusiv în Bucureşti.
Lucrurile s-au precipitat în ultimele zile, în condiţiile în care, preşedintele Traian Băsescu a cerut retragerea din dezbaterea publică a acestei legi, ce a născut nenumărate controverse.

Anunţul are atât consecinţe politice, dar şi în sectorul de sănătate, pentru că în continuare se va pune problema reformării sistemului, eventual cu programe pilot şi extinderea deductibilităţii fiscale a asigurărilor voluntare de sănătate.

Totodată tensiunile apărute în ultimele zile au arătat şi incapacitatea iniţiatorilor de a-şi susţine proiectul şi lipsa de dialog cu opinia publică. După anunţul preşedintelui niciunul dintre iniţiatori nu a ieşit să apare în continuare această lege.

Sursa: Mediafax