Romania poate intra, tehnic, in recesiune. Dragoi: Avem scadere pe doua trimestre consecutive

Ministrul de Finante al Romaniei, Bogdan Dragoi, a declarat intr-o conferinta de presa ca ministerul pe care il conduce are ca obiectiv reintregirea salariilor bugetarilor si majorarea pensiilor.

Iata cele mai importante declaratii ale ministrului de Finante:

► Aceasta crestere economica durabila se va vedea implicit intr-o crestere a nivelurilor veniturilor populatiei. Asa cum s-a incheiat deficitul pe 2011, tinta de 1,9 deficit este una pe care noi vrem sa o tinem. este credibilitatea pe care noi o castigam in fata investitorilor.

► Finantarea bugetului este de fapt rezultatul implementarii cu succes a unor politici corecte.

► Context international – Romania nu este Grecia pentru ca Romania a luat masuri corecte si sustenabile la momentul bun.

► Cand s-a stabilit bugetul pe 2012 s-a vorbit despre o incercare de marire a veniturilor populatiei. Dar aceasta crestere este posibila numai in conditiile unei cresteri economice care sa de avenituri. Ceea ce vreau este sa nu repetam ce s-a intamplat in 2008. in an electoral au fost crescute salariile si pensiile cu peste 50%, fiind decuplate de la activitatea economica.

► La Ministerul de Finante analizam o multitudine de scenarii, al caror rezultat este aceasta crestere a veniturilor populatiei.

Prioritatile Ministerului de Finante

► Prioritizare a investitiilor, a cheltuielilor, absorbtia de fonduri europene – toate pentru cresterea veniturilor populatiei.

► Dorim o implicare a sistemului bancar in atragerea de fonduri europene, inca din faza de certificare a proiectelor
Rezultatele masurilor luate de Guvern se regasesc in costurile finantarii.

► Nu vom introduce masuri structurale pe partea de cheltuieli

► La nivelul ministrului s-a creat un corp de control care va verifica cheltuirea banilor publici la firmele de stat

► Impactul pe buget al cresterii salariilor cu 16% este de 2 miliarde de lei

► Un impact al scaderii CAS cu 5 puncte procentual ar fi de 2,3 miliarde lei

► In primul trimestru din 2012 va fi o scadere fata de trimestrul anterior, trim. IV 2011. Tehnic, putem intra in recesiune

Stirea este in curs de actualizare

 

Sursa: Pro TV