Rănit de glonţ şi operat, preşedintele Mauritaniei este transferat la Paris

Rănit de glonţ şi operat, preşedintele Mauritaniei este transferat la Paris

Rănit de glonţ sâmbătă seara într-un ‘incident’ ce a implicat propria armată, preşedintele Mauritaniei, Mohamed Ould Abdel Aziz, a fost transferat duminică la Paris pentru ‘îngrijiri complementare’ după ce a fost operat ‘cu succes’ în capitala Nouakchott, potrivit propriilor declaraţii, relatează AFP.

Ould Abdel Aziz este un fost general ajuns la putere prin lovitură de stat în 2008, ales preşedinte în 2009, şi care a făcut din lupta antiteroristă prioritatea sa, ordonând armatei să efectueze raiduri contra bazelor Al Qaida din Maghrebul islamic (Aqmi) în Mali în 2010 şi 2011. Aqmi l-a ameninţat cu moartea.

Şeful statului mauritan, 55 de ani, a apărut duminică la televiziunea naţională, culcat pe spate , corpul fiind acoperit cu o pătură până la gât.

Conform unor informaţii neconfirmate difuzate de media private din Mauritania, preşedintele ar fi fost atins la braţ şi/sau în abdomen.

‘Vreau să-i liniştesc pe toţi cetăţenii mauritani. Îi asigur că operaţia pe care am suferit-o ieri seara (sâmbătă) a fost un succes graţie eficacităţii echipei medicale care a realizat-o’, a afirmat Abdel Aziz, cu faţa palidă, dar exprimându-se cu voce normală.

‘Vreau să-i asigur de sănătatea mea după acest incident comis din eroare de către o unitate a armatei pe o pistă neasfaltată, în apropierea localităţii Tweila la 40 de kilometri de capitală’, a adăugat el.

Preşedintele a părăsit capitala duminică dimineaţa la bordul unui avion medical cu destinaţia Paris, unde va fi internat într-un spital specializat pentru îngrijiri complementare, potrivit unei surse de securitate mauritană, care a adăugat că viaţa sa nu este în pericol deoarece organele vitale nu sunt atinse.

Potrivit guvernului mauritan, preşedintele a fost rănit uşor de glonţ sâmbătă seara în apropiere de capitală, de un tir tras din eroare de armată asupra cortegiului său, în timp ce revenea dintr-o excursie din nordul ţării. Unitatea militară nu ştia că este vorba de cortegiul preşedintelui, potrivit ministrului comunicaţiilor.

În pofida asigurărilor oficiale, acest incident ridica duminică mai multe semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât Mauritania are o istorie jalonată de lovituri de stat militare, iar Abdel Aziz a fost ameninţat cu moartea de Aqmi, care îl acuză că duce pentru Franţa ‘un război prin procură’ contra combatanţilor săi. Aqmi operează mai ales în Mauritania şi Mali-ul vecin, comiţând atentate, răpiri, mai ales de cetăţeni occidentali, şi diverse forme de trafic. De la venirea la putere al lui Aziz, armata mauritană a reuşit să împiedice mai multe tentative de atentat, dintre care una îl viza pe preşedinte însuşi, ambasada Franţei şi o cazarmă.