Ponta anunta 4 ore in plus la referendum. Urnele se vor deschide la ora 7 si se vor inchide la 23

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu va avea loc intr-o singura zi, insa programul va fi extins, urmand ca sectiile de votare sa fie deschise intre orele 7.00 si 23.00.

12:33 – Plenul Senatului a adoptat, miercuri, amendamentul senatorului PSD Dan Sova privind extinderea programului de vot la referendumul din 29 iulie la intervalul orar 07.00 – 23.00. Propunerea senatorului PSD a fost adoptata cu 63 de voturi „pentru”, 2 voturi „impotriva” si 7 abtineri, in conditiile in care votul a fost secret, la solicitarea senatorului Serban Mihailescu.

Ponta a precizat ca programul de vot la referendum va fi extins pentru ca este vara.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor Ioan Oltean (PDL) a declarat, marti, ca prelungirea programului de votare in care se va desfasura referendumul nu poate fi facuta decat daca va fi modificata legea referendumului.

Oltean a spus ca in Biroul Permanent nu s-a discutat nimic despre prelungirea programului de votare la referendum si ca, probabil, miercuri, Comisia juridica va face propuneri in acest sens.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a adaugat ca si daca se va modifica in lege prevederea privind ora, trebuie modificat si articolul care spune ca cu 20 de zile inainte de referendum se comunica data si ora de desfasurare, avand in vedere ca mai sunt 14 zile pana la referendum.

Legea referendumului nu face referire la numarul de zile in care se poate desfasura consultarea populara, singura reglementare in ceea ce priveste referendumul mentionand un interval de 12 ore in care alegatorii isi pot exprima optiunile.

Conform Legii referendumului, in forma completata si modificata pana in prezent, in cazul referendumului de demitere a presedintelui Parlamentul este cel care stabileste data organizarii acestuia prin hotarare.

In cazul referendumului de revizuire a Constitutiei, organizarea referendumului se stabileste prin lege, in timp ce in cazul referendumului pe probleme de interes national, data este stabilita prin decret al presedintelui.

In cazul tuturor tipurilor de referendum exista o mentiune in care se precizeaza ca „scrutinul se va deschide la ora 8.00 si se va incheia la ora 20.00”, fiind vorba de un interval de timp de 12 ore alocat pentru exprimarea optiunilor electorale.
Cu toate acestea, Legea referendumului mentioneaza in cazul referendumurilor locale ca „referendumul local se poate organiza intr-o singura zi, care poate fi numai duminica”.
 

Sursa: Mediafax