Patru poliţişti români, prezenţi în Italia, pentru diverse misiuni de anihilare a unor grupări


Patru poliţişti au fost în Italia, în perioada 17 octombrie – 16 decembrie 2011, unde au executat diverse misiuni, fiind anihilate mai multe grupări infracţionale specializate în trafic de persoane, proxenetism, prostituţie sau furt, informează, duminică, Poliţia Română.
O delegaţie formată din patru poliţişti români s-a deplasat şi a executat misiuni în Republica Italiană, în perioada 17 octombrie – 16 decembrie 2011.

Poliţiştii români au făcut 513 verificări în bazele de date pentru identificarea suspecţilor în cauzele aflate în lucru, au derulat 38 de acţiuni în locuri şi medii de interes operativ şi au realizat 51 de cereri de asistenţă transmise şi primite în structura de cooperare poliţienească internaţională a IGPR.
În urma activităţilor au fost reţinute şi arestate 87 de persoane.

Brigada Mobilă din Brescia a derulat operaţiunea „Dragostea”, în care a fost urmărită activitatea unui grup format din trei cetăţeni români, coordonat de A. Marin. Dosarul a fost înaintat procurorului pentru emiterea de mandate de arestare pentru săvârşirea infracţiunii de proxenetism.

Totodată, a fost documentată activitatea infracţională a unei grupări organizate, compusă din cetăţeni albanezi, români şi italieni, care a traficat 19 victime (10 românce, 4 moldovence şi 5 albaneze).

Acţiunea, intitulată ” No border”, a fost declanşată în 19 noiembrie 2011, fiind arestaţi F. Petrişor şi A. Marian, ambii din Galaţi şi 3 cetăţeni albanezi. Întrucât D. Narcis, ul alt membru al grupului nu a fost găsit, au fost declanşare procedurile de punere în urmărire internaţională.

În urma acţiunii, au fost sechestrate, urmnd să fie confiscate, 3 autoturisme de lux şi 3 apartamente.

Acţiune a fost mediată în Corriere della Serra, Brescia Oggi, Giornale di Brescia, fiind scoasă în evidenţă cooperarea poliţienească în cadrul proiectului ITA.RO.

De asemenea, au fost identificate locurile unde se aflau 6 cetăţeni români care se sustrăgeau executării mandatelor de arestare preventivă emise de autorităţile italiene pentru trafic de persoane în anul 2010. S-au declanşat procedurile judiciare pentru arestarea lor.

Brigada Mobilă din Caserta şi Catania a documentat activitatea infracţională a unei grupări condusă de M. Florin, zis „Naşul”. Dosarul a fost înaintat procurorului de caz din cadrul Parchetului Catania, cu propuneri de emitere a 19 mandate de arestare pentru proxenetism, prostituţie şi asociere în vederea comiteriii de infracţiuni (16 pe numele unor cetăţeni români şi 3 pe numele unor cetăţeni italieni).

Brigada Mobilă din Foggia a anchetat activitatea infracţională a unui grup organizat compus din 10 cetăţeni români condus de F. Florin, din Slobozia. Acţiune intitulată ” Cuprul” (suspecţii sustrăgeau cabluri de cupru din reţelele de telefonie şi electrice) a fost declanşată în 3 decembrie 2011, fiind arestaţi toţi membrii grupului. Totodată a fost identificat un depozit clandestin în care s-a găsit cantitatea de 500 kilograme de fire de cupru, precum şi obiecte corp delict folosite în activitatea infracţională. A fost identificată şi documentată activitatea infracţională a unui grup organizat condus de S. Florin, format din 17 cetăţeni români din Craiova. Aceştia sustrăgeau cabluri de cupru din reţelele de telefonie şi electrice. Dosarul a fost înaintat procurorului de caz în scopul emiterii mandatelor de arestare.

Brigada Mobilă din Nuoro a cercetat activitatea infracţională a unui grup organizat format din 12 persoane, condus de T. Constantin, din Galaţi. Împotriva acestora a fost începută urmărirea penală pentru trafic de persoane, prostituţie şi proxenetism.

Cercetările vor fi extinse întrucât au fost identificaţi alţi complici şi alte grupuri infracţionale.

Activitatea poliţiştilor români a fost apreciată de şefii Brigăzilor Mobile pe lângă care aceştia şi-au desfăşurat activitatea. Ca urmare, Direcţia Centrală Anticriminalitate a solicitat prelungirea misiunii în Italia. Activităţile desfăşurate au vizat, în special, grupuri organizate.

Presa italiană a mediatizat amplu toate cazurile soluţionate prin reţinerea şi arestarea autorilor.