Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef ZF: Un nou ministru de finanţe, metehne vechi: aruncatul cu procente să ameţească cititorii


Avem un nou ministru la Finanţe, cu studii în străinătate, dar după modul cum răspunde la cel mai grav subiect – nivelul veniturilor bugetare în PIB, adică ce capacitate are instituţia pe care o conduce să strângă venituri din taxe şi contribuţii – dovedeşte metehne vechi: aruncă cu cifre şi procente doar-doar o ameţi publicul.
Despre ce este vorba?

Domnul Theodor Stolojan, fost premier şi actual europarlamentar PD-L, este de obicei ecoul iniţiativelor guvernamentale, dar câteodată mai pune şi câte o problemă valabilă. De data asta a ridicat problema ponderii în PIB a veniturilor bugetului consolidat: cum se explică faptul că ponderea veniturilor bugetare în PIB a fost de doar 31,4% în 2011?

Nu mai insistăm pe faptul că Ziarul Financiar a fost publicaţia care a ridicat această problemă imediat după publicarea de către Institutul de Statistică a datelor privind PIB pe 2011 în luna martie. ZF a arătat atunci că cele 181,6 miliarde de lei venituri la bugetul general consolidat anul trecut reprezentau doar 31,4% din PIB, cu 1,5 puncte procentuale sub ţinta stabilită la începutul anului de 32,9%.

Iar 1,5 % din PIB sunt bani serioşi, înseamnă 2 miliarde de euro, adică suma cheltuielilor statului cu dobânzile într-un an.

Ce răspunde ministerul? „Analiza trebuie făcută asupra veniturilor bugetare care sunt influenţate de evoluţia economică şi nu asupra tuturor categoriilor de venituri ale bugetului general consolidat.(…) PIB, exclusiv producţia agricolă, s-a majorat în termeni nominali cu 10%. Comparativ, veniturile bugetului general consolidat, exclusiv fonduri UE, s-au majorat tot cu 10%, menţinându-şi ponderea în PIB în anii 2010 şi 2011 (luând în calcul PIB exclusiv producţia agricolă), respectiv 32,4%.”

Hocus-pocus, nu mai este vorba de 31,4% din PIB, cât este realitatea, şi nici de 32,9% din PIB, cât scrie negru pe alb în Raportul la Proiectul Legii bugetului de stat pe 2011, ci de 32,4% din PIB.

Şi discuţia trebuie purtată, ne spune doct ministrul sau cei pe care i-a însărcinat cu redactarea acestui răspuns, la nivelul „veniturilor bugetare influenţate de evoluţia economică”. De aceea, trebuie exclusă din PIB agricultura şi din încasări fondurile europene!