Nemţii au ajuns să se „închine” în faţa chinezilor. Scenariul care arată hăul în care se află Europa

Nemţii au ajuns să se „închine” în faţa chinezilor. Scenariul care arată hăul în care se află Europa

Au dictat destinul a milioane de oameni şi şi-au creat o imagine de stat-fortăreaţă, pe care criza economică ce a măturat Europa n-a reuşit să-l doboare.

Însă se pare că problemele i-au ajuns şi pe nemţi, care au dovedit printr-un act total neaşteptat că nu mai sunt dispuşi să ajute statele aflate în pragul falimentului. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a aflat în vizită în China pentru a discuta cu premierul chinez despre un posibil ajutor financiar care să vină în sprijinul ţărilor greu încercate de pe vechiul continent.

China este gata să cumpere mai multe obligaţiuni de stat de la Uniunea Europeană într-un moment în care datoria europeană apasă pe creşterea mondială, a declarat joi primul ministru Wen Jiabao, oferind astfel cel mai însemnat sprijin acordat în ultimele luni de Beijing zonei euro.

Acest lucru arată nu numai disperarea nemţilor şi recunoaşterea indirectă a faptului că au pierdut controlul Europei, dar şi faptul că puterea chinezilor va fi din ce în ce mai mare în zona euro.

„China este dispusă, cu condiţia să evalueze pe deplin riscurile, să continue să investească pe piaţa datoriei suverane a zonei euro şi să întărească comunicarea şi discuţiile cu Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană, FMI-ul şi alte ţări cheie pentru a susţine ţările îndatorate din zona euro să îşi depăşească dificultăţile”, a declarat premierul chinez.

Cei doi conducători au mai avut timp şi să semneze mai multe acorduri şi contracte comerciale.