Negocierile din aprilie, ultima şansă ca Iranul să evite războiul. SUA, mână în mână cu Rusia


Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, i-a cerut şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, să informeze Iranul că negocierile cu marile puteri prevăzute în aprilie reprezintă „ultima şansă” a Teheranului de a evita un război, relatează miercuri cotidianul Kommersant, citat de AFP.

„Negocierile prevăzute în aprilie între Iran şi şase mediatori internaţionali sunt ultima şansă pentru Teheran de a evita războiul. Hillary Clinton i-a cerut lui Serghei Lavrov să transmită acest mesaj autorităţilor iraniene”, scrie publicaţia, citând un diplomat rus care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

Clinton şi Lavrov au avut o întrevedere luni, la New York, după o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Statele din grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) iau în considerare o reluare a negocierilor, blocate de mai mult de un an, pe tema programului nuclear iranian.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a recunoscut că situaţia privind Iranul se agravează, refuzând însă să vorbească despre o „ultimă şansă”.

„Nu se vorbeşte niciodată despre ultima şansă. Totul depinde de voinţa politică, iar Rusia face totul pentru ca această voinţă să fie consolidată”, a declarat Riabkov pentru Kommersant.

Deşi face apel la pace, Rusia se pregăteşte totuşi să facă faţă unor eventuale atacuri împotriva Iranului, potrivit Kommersant.

„Avem un plan de mobilizare” pentru a face faţă unui posibil val de refugiaţi, a afirmat o sursă din Ministerul rus al Apărării. Conform unei surse din Ministerul de Externe, un program clasat „top secret” a fost creat pentru a proteja cetăţenii ruşi în cazul unui război împotriva Iranului.

Statele Unite şi aliaţii lor occidentali au impus numeroase sancţiuni Iranului, pentru a încerca să determine ţara să renunţe la programul său nuclear, pe care îl suspectează că are un scop militar, deşi Teheranul dezminte.