“Manhattan-ul” Madridului a devenit orasul-fantoma de lux al Spaniei. S-a asternut praful peste cartierul care trebuia sa aiba 30.000 de locuitori


Spania a devenit o tara cu orase-fantoma in care blocurile sunt nelocuite si strazile sunt pustii. Toate cartierele rezidentiale construite in perioada de boom economic au fost abandonate, in ciudat faptului ca, de la constructie si pana in prezent, preturile locuintelor s-au injumatatit.
O locatie de acest gen este Sesena, supranumita “Manhattan-ul” Madridului, in care trebuia sa locuiasca 30.000 de persoane. In zona s-a demarat constructia a peste de 13.000 de locuinte insa doar 5.100 au fost finalizate – majoritatea fiind nelocuite chiar si la momentul actual, scrie Daily Mail.

Piata imobiliara din Spania s-a prabusit, provocand pierderi masive in ceea ce avea sa devina un paradis suburban pentru familiile tinere. Astfel de orase-fantoma au devenit peisaje des intalnite in tinutul spaniol.

In Sesena si in alte cartiere de acest gen, cateva banci incearca sa vanda locuintele la preturi si cu 50% mai mici decat cele initiale. Aceasta masura afecteaza numerosi spanioli care si-au investit economiile in acest sector sau care au luat imprumuturi foarte mari pentru a-si cumpara apartamente, in speranta ca le vor revinde pentru sume mai mari sau ca le vor inchiria.

Preturile apartamentelor au scazut si cu 50%

In jurul Capitalei si in toata Spania exista zone cu drumuri pavate si stalpi de iluminat, insa acestea sunt “populate” doar de buruieni si nu de casele care trebuiau sa fie construite.

Cu un somaj de 23%, numarul celor interesati de o locuinta a scazut brusc si din ce in ce mai multi tineri spanioli incearca sa isi gaseasca locuri de munca in strainatate.

Numai in luna decembrie 2011 vanzarile au scazut cu 25,3% fata de aceeasi luna din 2010, arata datele guvernului spaniol.

Datele Ministerului Dezvoltarii din Spania arata ca exista aproximativ 687.000 de locuinte noi nevandute. Alte studii ridica statistica la 1,6 milioane de case, in timp ce 80% din populatie locuieste deja in propriile camine. Datele sunt mult peste cele din Franta, Germania, Italia sau Statele Unite ale Americii, potrivit Daily Mail.

Inchirierea sau vinderea apartamentelor este o loterie, spun propietarii

Un cetatean spaniol, Juan Carlos Caballero, a cumparat un apartament cu trei camere in Sesena in anul 2008, pentru suma de 185.000 euro, in timp ce tatal sau a achizitionat acelasi tip de apartament la un pret de pre-constructie mult mai mic.

Ambii au fost convinsi ca preturile celor doua locuinte vor continua sa creasca iar in prezent sunt blocati intr-o zona in care nu exista nici macar o farmacie sau transport public catre Madrid, eficient. In zona, exista o singura pizzerie care este deschisa trei nopti pe saptamana. Blocurile au la parter spatii comerciale destinate afacerilor mici insa pe peretii inceperilor nu sunt decat afise cu numere de telefon la care cei interesati pot cere detalii despre cumparare sau inchiriere.

Caballero (33 de ani) este de profesie sofer si la momentul actual nu are un loc de munca. Ultima oara cand a obtinut un venit de pe urma apartamentului pe care il detine a fost in urma cu doi ani cand l-a inchiriat pentru 750 euro pe luna. iar in prezent chiria pe care o solicita este de 500 de euro. Tatal sau, Jesus, a decis sa ofere spre vanzare apartamentul pe care il detine pentru 108.000 euro, ceea ce implica pierderi de zeci de mii de euro. Bancile, insa, detin apartamente in aceeasi zona si le vand si cu 65.000 de euro.

Caballero este de parere ca vanzarea sau inchirierea proprietatilor la momentul acesta este ca un joc la loterie, avand in vedere ca locuieste cu parintii si din ajutorul de somaj de 700 de euro, 500 ii da pe ipoteca si pe costurile de intretinere a locuintei.

Orasul din care nu mai pleaca trenurile pentru ca nu are locuitori

In Yebes, oras aflat la aproximativ o ora de capitala Spaniei, 9.000 de apartamente si case erau in plan de constructie, mai ales ca se aflau langa o gara, iar navetistii puteau sa ajunga in oras in mai putin de 20 de minute. Dar numai 1.500 de locuinte au fost finalizate si in prezent locuiesc 3.000 de oameni, de zece ori mai putini fata de estimari.

“Gara este construita, trenurile sunt pregatite, insa niciunul nu a avut vreo cursa pana in prezent”, a declarat primarul orasului Joaquin Ormazabal.

Numarul locuitorilor din Yebes a inceput totusi sa creasca, dat fiind faptul ca bancile vand apartamente la preturi mult mai mici, dar primarul este de parere ca ar putea dura ani de zile pana cand zona se va dezvolta in totalitate.

“Nu va functiona nimic pana cand economia spaniola nu isi va reveni. In momentul de fata nimeni nu ia in calcul sa construiasca ceva in Spania”, a mai spus Ormazabal.

Vezi mai mult pe www.incont.ro