Israelul, pregatit pentru un razboi cu Iranul. A facut cea mai vasta retea de adaposturi subterane

De luni de zile se vorbeste despre un razboi in Orientul Mijlociu. Israelul nu vrea sa lase Iranul sa construiasca o bomba nucleara. Iar Iranul a anuntat ca va riposta, daca va fi atacat.

Asa ca israelienii se pregatesc pentru orice. Ca sa se fereasca de eventuale bombe si rachete, si-au construit cea mai avansata retea de adaposturi subterane din lume. Insa nimeni nu-si doreste sa fie folosite vreodata.

Ultimul finalizat este un adapost, aflat sub o piata din centrul capitalei. A fost construit cu patru etaje mai jos fata de nivelul solului si poate adaposti, la nevoie, 2.000 de oameni.

Moshe Tiomkin, consilier la primaria Tel Aviv: ‘‘Primaria nu face economie de efort, timp si bani, ca sa se asigure ca vom fi pregatiti, la nevoie.

Tel Avivul are si un spital subteran cu electricitate, apa curenta si rezerve de oxigen. A fost construit in urma cu un an, in subsolul unui spital obisnuit. Are toate dotarile medicale necesare si rezerve pentru a functiona timp de sapte zile.

O parcare subterana din apropiere poate fi transformata, in 48 de ore, in spital de campanie, cu 1.000 de paturi. Dileme raman, insa.

Gabriel Barbash, directorul Centrului Medical Sourasky:
Cine va ramane sus, neprotejat, si cine va fi mutat in subteran, ca sa fie la adapost?

Pe strada, oamenii nu par alarmati. Tel Avivul n-a mai fost atacat direct din 1991, cand Irakul a lansat mai multe rachete Scud asupra capitalei, fara sa provoace pagube prea mari.

Sursa: Pro TV