Iranul raspunde avertizarii Israelului:va permite inspectorilor sa viziteze o baza militara nucleara

Autoritatile de la Teheran anunta ca vor permite inspectorilor ONU sa viziteze baza militara de la Parchin, unde s-au facut cercetari controversate in domeniul nuclear.

Informatia vine dupa ce premierul israelianBenjamin Netanyahu a avertizat ca occidentul nu mai are rabdare cu Iranul, care refuza sa demonstreze ca nu detine arme nucleare.

Potrivit agentei Reuters, citata de Huffington Post, un oficial iranian a spus, in cadrul unei misiuni diplomatice la Viena, ca aceasta vizita a inspectorilor va fi permisa.

Parchin este un obiectiv militar si dureaza mult pana se va obtine permisul de vizitare, astfel incat acest lucru nu se poate face prea des. Dar vom permite inspectorilor sa-l mai viziteze o data”, au declarat oficialii iranieni.

Deocamdata nu a fost stabilita o data pentru aceasta inspectie, iar Agentia pentru Energia Atomica(IAEA) nu a confirmat inca aceasta invitatie.

Potrivit IAEA, la Parchin a fost construita o camera speciala, unde au loc teste cu arme nucleare, iar Iranul este foarte aproape sa obtina bomba atomica.

Inspectorii au mai cerut si in luna februarie sa viziteze acest obiectiv militar, dar au fost refuzati.

Parchin a fost vizitat in anul 2005, insa oficialii straini nu au putut vedea atunci si zona in care cred ca au loc aceste teste nucleare.

Autoritatile de la Teheran sustin in continuare ca programul lor nuclear este pasnic, avand ca scop obtinerea de energie pentru populatie.

Luni, in urma unei discutii intre presedintele american Barack Obama si premierul israelian Benjamin Netanyahu, acesta din urma a declarat:

“Am asteptat degeaba ca diplomatia sa dea roade, ca sanctiunile sa dea roade. Nimeni nu mai poate astepta”.