Hidrolectrica, pe pierdere pentru prima data in 10 ani. Pretul la energie s-ar putea majora

Primele contracte ale „baietilor destepti” cu Hidroelectrica au fost anulate, iar celelalte sunt in curs de renegociere pentru a obtine un pret mai mare, anunta administratorul judiciar al companiei aflate in insolventa.

El vrea ca Hidroelectrica sa primeasca mai multi bani si pentru energia vanduta populatiei, ceea ce ar putea duce la cresterea facturilor platite de noi.

Administratorul judiciar a dat in judecata Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, pentru ca obliga Hidroelectrica sa livreze catre populatie energie la un pret mult sub costul de productiei, de 125 de lei pe MegaWatt, iar cota destinata populatiei este in crestere an de an.

Adaugand si pierderile din contractele cu baietii destepti, Hidroelectrica a trecut anul acesta pe pierdere pentru prima data in mai mult de 10 ani de existenta si are conturile aproape goale.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica sustine insa ca, fie si daca energia hidro va fi mai scumpa, cetateanul roman nu ar trebui sa plateasca mai mult. Acum, de exemplu, ea pleaca din sistemul national cu 153 de lei MegaWattul, dar ajunge in casele romanilor la 440 de lei. Ramane de vazut daca cineva este dispus sa isi reduca profitul pentru a compensa o scumpire a energiei din hidrocentrale.

Atentatul terorist din Bulgaria si situatia juridica si economica a Hidroelectrica au fost subiectele aflate pe ordinea de zi a sedintei CSAT de joi.

Comisia Europeana a ajuns la concluzia preliminara ca doua contracte bilaterale incheiate intre Hidroelectrica si ArcelorMittal Galati constituie, probabil, ajutor de stat ilegal si a inceput procedura oficiala de investigare.

Potrivit primelor concluzii, Hidroelectrica a acceptat preturile propuse de ArcelorMittal Galati, pe piata OPCOM, desi existau oferte concurente la preturi similare sau mai ridicate, ceea ce se constituie in pierdere de venituri pentru stat. In plus, Comisia a constatat ca ArcelorMittal Galati nu a achizitionat energia doar in vederea consumului propriu, ci si pentru furnizare catre celelalte companii detinute de grup in Romania.

Investigatia se refera la doua contracte, incheiate in decembrie 2009 si decembrie 2010 intre ArcelorMittal Galati si Hidroelectrica, care vizau furnizarea de energie in 2010, respectiv 2011.

Surse oficiale spun ca presedintele interimar Crin Antonescu va face o declaratie de presa dupa incheierea CSAT, pe care o puteti urmari LIVE pe stirileprotv.ro.

 

Sursa: Pro TV / Mediafax