Extinderea Schengen apare pe agenda summitului UE


Problema extinderii spaţiului Schengen va fi discutată de şefii de stat şi de guverne, joi, la un dineu de lucru, se arată în scrisoarea de invitaţie la Consiliul European din 1-2 martie, semnată de preşedintele Consiliului, Herman Van Rompuy.
Scrisoarea lui Van Rompuy, adresată şefilor de stat şi de guverne, menţionează că un dineu de lucru va avea loc joi seară la Bruxelles, cu începere de la ora 19.30 (20.30, ora României – n.r.), discuţiile fiind în deschidere pe teme economice.
„După aceea, vom reveni la subiectul Serbia, ca urmare a concluziilor noastre din decembrie 2011.

În sfârşit, tot în timpul dineului, vom reveni la chestiunea extinderii spaţiului Schengen”, scrie Van Rompuy.
El anunţă că vineri, la ora 09.00, ora Bruxelles-ului (10.00, ora României) va fi semnat Tratatul de stabilitate, coordonare şi guvernanţă în Uniunea Economică şi Monetară.
Poziţia României faţă de Serbia are legătură cu Schengen, spun surse diplomatice europene

Olanda a blocat, în 2011, aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Olanda continuă să se opună aderării României şi Bulgariei la Schengen, a afirmat, la 13 decembrie, ministrul olandez al Imigraţiei, Gerd Leers, precizând că cele două ţări trebuie să înregistreze progrese clare în combaterea criminalităţii şi corupţiei, progrese ce vor trebui constatate în viitorul raport al CE.

Sursa: Realitatea.Net