„Este un centru de tortura”. Ce a inregistrat o camera ascunsa intr-un azil de batrani


La prima vedere, parea a fi un ceas digital obisnuit. Insa nu era asta, ci o camera de supraveghere de mare rezolutie, cumparata cu 30 de euro de pe eBay, cu un scop precis.
Camera urma sa inregistreze 24 de ore din 24 ce se intampla in camera unei batrane bolnave, internata intr-un azil din nordul Londrei.
Batrana, Maria Worroll, 78 de ani, era internata de aproape un an de zile la Ash Court, cand fiica ei a vazut ca starea ei s-a degradat brusc: “Am nascut si timp de sase saptamani nu am mai putut s-o vizitez pe mama. Insa cand m-am dus la ea devenise de nerecunoscut: nu mai vorbea deloc, doar rostea printre buze ‘da’, ‘nu’ si ‘oh, Doamne’, nu mai manca, era speriata si avea vanatai pe brate. Am intrebat personalul de unde avea vanataile si mi s-a spus ca erau favorizate de cantitatea mare de aspirine pe care o lua mama, medicamente care ar fi facut pielea mai sensibila”.

Fiica batranei, Jane Worroll, nu s-a multumit cu explicatiile acestea, mai cu seama ca a observat intre timp si alte probleme. Mama ei nu mai parea sa fie ingrijita corespunzator, iar de aceasta operatiune se ocupa mai des un angajat barbat, lucru total nepotrivit si care nu respecta prevederile contractului incheiat de familie cu azilul.

Jane ceruse in mod expres ca mama ei sa nu fie ingrijita si nici macar insotita de un barbat, pentru ca toata viata ei a fost foarte retinuta si intimidata de persoanele de sex masculin.

Jane Worroll a cumparat camera si dupa numai doua zile a avut dovada ororilor la care era supusa mama sa. In acest interval, batrana a fost agresata de nu mai putin de cinci angajati ai azilului, un barbat si patru femei. Acestia intrau in camera batranei, o hraneau numai daca aveau dispozitie sa faca asta si in loc sa-I aranjeze patul sau sa o schimbe, o bruscau si loveau. In plus, in acest doua zile, femeia nu a fost spalata nici macar sumar.

In tot intervalul in care ingrijitorii erau in camera ei, batrana era terifiata si murmura intr-una “Oh, Doamne”.

Jane Worroll, care a spus ca din imaginile inregistrate azilul pare a fi mai mult un centru de tortura, nu s-a multumit doar cu reclamatia inaintata la conducerea acestuia. Femeia a depus una si la politie, iar in urma anchetei si procesului care au urmat, unul din angajati, Jonathan Aquino, 30 de ani, a fost condamnat la 18 luni de inchisoare.

Celelalte patru angajate au fost concediate.

Cazul va fi prezentat in detaliu luni seara, la ora 20:30, pe BBC1, in cadrul emisiunii “Panorama: Undercover — Elderly Care”.