Dezvăluire incredibilă Cum şi-a bătut joc MApN de gazonul din Ghencea!

Armata a angajat pentru întreţinerea suprafeţei de joc o societate care deşi avea în CV şi amenajarea gazonului de pe Arena Naţională, n-a intrat niciodată pe acea arenă.

Această firmă a încălcat norme elementare de îngrijire a gazonului, iarba fiind avariată pînă şi de maşina care trebuia să o tundă. Firma are ca obiect de activitate „producerea de gazon”, nu întreţinerea lui

Starea execrabilă în care s-a prezentat gazonul din Ghencea la meciurile cu Litex Loveci şi Concordia Chiajna i-a şocat pe jucătorii, antrenorii şi şefii Stelei. Cum a fost posibil ca un teren care se prezenta în condiţii impecabile în urmă cu 3-4 luni să fie distrus aproape complet şi să devină un adversar pentru echipa lui Reghecampf? Aceasta a fost întrebarea pe care şi-au pus-o toţi cei de la Steaua, iar răspunsul pe care l-au găsit i-a şocat şi mai mult.

CV-ul care a păcălit Ministerul Apărării
Ministerul Apărării Naţionale, proprietarul bazei şi cel care întreţine complexul din Ghencea, a apelat la o firmă care să se ocupe de îngrijirea gazonului. Această firmă a prezentat un CV în cadrul căruia apărea inclusiv faptul că a lucrat la întreţinerea ierbii de pe Arena Naţională, lucru care nu s-a întîmplat. Cei de la MApN au luat de bun însă acest lucru şi au dat „pe mîna” respectivei firme stadionul din Ghencea, deşi în obiectul de activitate al ei apare „producţia de gazon”, nicidecum întreţinerea lui.

Vezi Galeria Foto aici

Gazon omorît cu tratament excesiv şi iarbă smulsă, nu tunsă
Ce a urmat a fost horror pentru gazon. Au fost încălcate norme elementare de îngrijire a gazonului, cum ar fi aceea ca el să nu fie udat pe timpul zilei, cînd temperaturile depăşeau 38 de grade Celsius, plus că a fost tratat în exces cu materiale fitosanitare. S-a deteriorat în ritm rapid, însă lucrul care l-a afectat cel mai rău a fost faptul că maşina de tuns iarbă, un tractoraş de mici dimensiuni, n-a fost folosită corect. La toate întoarcerile pe care le-a efectuat pe gazon a luat cu totul brazde de gazon, urmele fiind vizibile la meciul de duminica trecută. Se putea observa cum în capetele terenului, în cele două careuri, iarba era smulsă şi lipsea pe porţiunile pe care tractoraşul respectiv a întors, lăsînd în spatele său doar pămînt.

Şefii Stelei au propus firma de pe Arena Naţională
După meciul cu Chiajna, şefii Stelei au avut o discuţie cu reprezentanţii MApN-ului, atrăgîndu-le atenţia asupra respectivei firme şi a faptului că aceasta nu a lucrat niciodată pe Arena Naţională. Mai mult, conducerea din Ghencea i-a pus pe cei de la Armată în legătură cu cei de la firma cu care au colaborat pentru refacerea şi întreţinerea suprafeţei de joc de pe Arena Naţională.

MApN-ul: „Atît de scump e?”
După ce firma propusă de Steaua a inspectat Ghencea, a realizat un program de lucrări pentru a readuce gazonul la standardele iniţiale. În plus a anunţat şi un preţ, moment în care cei de la MApN au reacţionat: „Atît de scump e?! Păi, noi am făcut anul trecut terenul cu 8.000 de lei”. Există în continuare negocieri şi, dacă ministerul va accepta firma care a întreţinut iarba şi pe Arena Naţională, atunci aceasta va intra imediat pe Ghencea pentru lucrări.

„Terenul ne-a fost un adversar redutabil la meciul cu Concordia Chiajna, s-a prezentat în condiţii proaste”
Raul Rusescu, atacant Steaua

„Nu pot să-mi dau seama cum s-a stricat atît de repede acest gazon care în primăvară arăta foarte bine”
Mihai Stoica, manager general Steaua

CUM EXPLICĂ MApN: „Doamne-Doamne n-a dat ploaie. Îmi vine să urlu de durere că s-a stricat gazonul”

Colonelul George Boroi, comandantul CS Steaua, spune că din cauza secetei s-a deteriorat terenul, dar admite că e posibil ca astăzi să rezilieze contractul cu firma care s-a ocupat de întreţinerea lui

– Domnule Boroi, cum a fost posibil ca un gazon care acum 3-4 luni arăta perfect să ajungă în asemenea hal?
– În primul rînd, Doamne-Doamne n-a dat ploaie. Apoi, după ce au apărut acele pete galbene, pentru că gazonul stă pe un pat de nisip, probabil că s-a dat cu o concentraţie prea mare de tratament şi iarba s-a ars. Nisipul care formează acest pat era încontinuu fierbinte, ardea, în ciuda faptului că terenul a fost udat.

– Bun, dar…
– Încă ceva, să fie clar. Nu noi ne-am ocupat de el, ci nişte specialişti în domeniu pe care i-am angajat.

– Specialişti care în loc să-l tundă aproape că l-au arat, n-aţi văzut urmele lăsate de acea maşină pe teren?
– Da, acolo probabil că s-a scos iarba şi de-asta au rămas urme.

– E adevărat că aţi avut o discuţie cu şefii Stelei, care v-au propus firma care s-a ocupat de Arena Naţională şi sînteţi dispuşi să renunţaţi la cea cu care aţi lucrat pînă acum?
– Da, am avut o discuţie, iar în cursul zilei de vineri ne vom întîlni cu acea firmă şi apoi vom decide dacă vom apela la ea.

– E adevărat că pentru a obţine acest contract, firma cu care aţi colaborat pînă acum v-a anunţat că a realizat lucrări de întreţinere şi pe Arena Naţională, deşi nu se întîmplase acest lucru?
– Ei ne-au spus că s-au ocupat de gazonul din Ploieşti. În plus, n-a fost un preţ mare.

– Cît?
– Repet, n-a fost scump. În plus, toate gazoanele din Bucureşti arată destul de rău.

– Cel de pe Arena Naţională arată bine.
– Acolo au băgat un milion de euro şi nici n-a mai jucat nimeni pe el. Oricum, îmi vine să urlu de durere că s-a stricat terenul. Pur şi simplu, s-a întîmplat din cauza secetei, pînă şi gazonul meu de acasă s-a stricat.

– Dumneavoastră, ca şef al CS Steaua şi reprezentant al MApN-ului, vă reproşaţi ceva în faptul că aţi ales o firmă care n-a fost în stare să-l întreţină?
– Dacă pînă acum două luni a fost bine, chiar dumneavoastră aţi zis că terenul era perfect, şi acum a fost vorba despre o întîmplare nefericită, de ce să-mi reproşez?

„Nu numai asta e o problemă acolo, o să vedeţi că în maximum doi, trei ani se vor sparge ţevi, se vor strica multe în Ghencea şi nu se va mai putea juca. Cînd eu le-am propus să-mi dea baza în concesiune pe 30 sau 50 de ani nici n-au vrut să audă, de parcă o duceam la mine acasă”
Gigi Becali, patron Steaua

Ultimele investiţii majore în 2006
Stadionul Steaua a suferit îmbunătăţiri majore în sezonul 2005-2006, campionat în care Steaua a fost nevoită să joace pe fostul „23 August”. Atunci, s-a schimbat suprafaţa de joc, s-a pus instalaţie subterană de încălzire, s-au creat sute de locuri de parcare, s-au asfaltat aleile din jurul stadionului, s-au făcut două terenuri sintetice, plus alte două cu iarbă naturală şi au fost construite lîngă vestiare o sală de forţă şi sala de conferinţe de presă, toate realizate din bugetul clubului de fotbal.

24.000 de euro e suma pe care Steaua o plăteşte Ministerului Apărării Naţionale, prin intermediul Cubului Sportiv Steaua, pentru fiecare meci pe care îl dispută pe Ghencea

Play-off-ul din Europa va fi pe Ghencea
Din cauza celor două concerte care vor avea loc pe Arena Naţională pe 16 şi 31 august, Steaua nu va putea juca în acea perioadă pe cochetul stadion şi va fi nevoită să rămînă în Ghencea. Inclusiv turul sau returul din play-off-ul Europa League nu va putea avea loc pe arena de 5 stele inaugurată în 2011.

Unde va juca Steaua următoarele partide
Data Meciul Stadionul
2 august Steaua – Spartak Trnava Arena Naţională
5 august Steaua – U Cluj Arena Naţională
19 august Steaua – Ceahlăul Ghencea
23 sau 30 august Meci play-off Europa League Ghencea
2 septembrie Steaua – Oţelul Ghencea

Sursa: gsp.ro