Cum să înlături manual un virus Troian

Infectarea computerului cu un troian poate să dea mari bătăi de cap. Unii viruși sunt foarte avansați și, din această cauză, greu de înlăturat. Chiar dacă ai cel mai performant antivirus, există posibilitatea să dai peste un virus pe care programul să nu îl poată detecta sau înlătura.

Partea bună este că aceștia pot fi înlăturați și manual. Iată în continuare câteva recomandări în acest sens:

1. Scanarea computerului (automată sau manuală). Există două posibilități: ori scanezi computerul manual, ori aștepți să își facă scan-ul automat, arată howtodothings.com. După scanare, în cazul în care ai un troian în computer, antivirusul te va avertiza.

2. Copierea numelui virusului. În raportul antivirusului vei vedea numele și tipul virusului. Copiază numele și notează-l într-un fișier word sau notepad.

3. Caută virusul. În mod normal, când antivirusul scanează computerul, îți arată și locația virusului, împreună cu denumirea sa. Dacă locația este specificată, atunci mergi direct la directorul respectiv și șterge manual virusul. După ce l-ai șters, golește și Recycle Bin-ul, ca să fii sigur că ai scăpat de tot de el. Dacă antivirusul nu ți-a afișat locația virusului, atunci poți să îl cauți manual. Selectează opțiunea „Search” în directorul „My Documents” și adaugă acolo numele virusului, care are de obicei terminația .exe. Odată localizat, șterge-l manual din director și apoi din Recycle Bin.

Cum se spune însă, a preveni e mai bine decât a trata. Cel mai înțelept pentru a evita infectarea cu un troian este să te asiguri că ai un antivirus funcțional și actualizat. Apoi, încearcă să nu intri pe site-uri riscante, care au multe pop-up-uri sau fișiere downloadabile, deoarece acestea sunt de obicei niște pepiniere de viruși. De asemenea, poți programa ca laptopul sau computerul să îți facă zilnic o scanare automată antiviruși.