„Cred in el mai ceva decat in guvern”. Portretul celui mai puternic traficant de droguri din lume

Joaquin „El Chapo” Guzman a fost numit cel mai puternic traficant de droguri din lume de catre autoritatile americane. Influenta sa in Mexic este comparata cu cea a guvernului.

Declaratia actritei mexicane Kate del Castillo, care a spus ca ea „crede in Guzman mai ceva decat in guvern”, a tras un alt semnal de alarma.

Astazi tind sa cred mai mult in Guzman decat in guvernul care ascunde adevaruri de mine„, a scris actrita pe contul de Twitter.

Guzman, temutul traficant de droguri, a intrat in topul cel mai bogati oameni cu o avere de un milliard de dolari, potrivit Forbes. „El Chapo”, despre care se spune ca ar fi responsabil de mii de crime, si-a facut debutul in lista celor mai avuti pamanteni in 2009. Acesta a reusit sa-si mentina averea intacta, adica tot 1 miliard de dolari.

Banii lui Guzman provin din Sinaloa, cel mai important cartel al drogurilor din Mexic, pe care se presupune ca il controleaza. Mexicanul nu este primul traficant de droguri ce apare pe lista Forbes. In 1989, Pablo Escobar, din Columbia, s-a situat pe locul 7, cu o avere de 25 de miliarde de dolari.

In 2001, el a reusit sa evadeze din inchisoare, folosind un camion cu rufe de spalat, dupa ce a „vrajit” si mituit angajatii institutiei de detentie. In 2007, politia nu a indraznit sa incerce sa-l aresteze in timpul casatoriei sale cu o tanara de 18 ani, pentru ca perimetrul nuntii era foarte bine pazit de oamenii infractorului. Recompensa pentru prinderea lui este acum de 7 milioane de dolari.

Cei care l-au intalnit pe Joaquin Guzman, poreclit „Piticul”, pentru ca masoara doar 1,52 metri, l-au descris drept un barbat extrem de carismatic si inteligent. Autoritatile il banuiesc ca se ocupa de afaceri ilegale de peste 20 de ani.