Cel putin 100 de extremisti sustin Ideologia lui Anders Breivik


Mai mulţi lideri de extremă dreaptă au declarat în faţa instanţei că Anders Behring Breivik era îndreptăţit să se teamă de „anihilarea plănuită” de musulmani a naţiunii sale, deşi metoda sa de a contracara acest lucru a fost greşită.
Fostul lider al extremiştilor norvegieni a declarat la procesul lui Anders Behring Breivik că există cel puţin 100 de persoane care împărtăşesc opiniile politice ale acestuia, iar unii au apreciat chiar şi atacul său, soldat cu moartea a 77 de persoane, relatează Daily Mail în ediţia electronică.

Breivik a ucis 77 de persoane la 22 iulie, detonând mai întâi o bombă în apropierea sediului Guvernului, unde au murit opt persoane, apoi deschizând focul şi provocând moartea a 69 de persoane, majoritatea adolescenţi din rândul Partidului Laburist aflat la guvernare, care se aflau într-o tabără din insula Utoya. El a argumentat că aceştia meritau să moară întrucât spijină imigranţii musulmani, care în opinia lui alterează sângele norvegian pur.

„Ştiu că sunt mulţi oameni care împărtăşesc opiniile lui Breivik şi îi apreciază acţiunile”, a declarat Ronny Alte, fostul lider al Ligii pentru Apărarea Norvegiei. „Sunt circa 100 pe care îi ştiu eu. Marea majoritate nu sunt de acord cu acţiunile lui. Totuşi, unii spijnă principiul, alţii gestul de a bombarda ministerele din Oslo, iar alţii sunt de acord chiar cu aceste atacuri”, a explicat acesta.

„Constituţia a fost anulată, acum suntem în război. Când vor primi ceea ce vor, rasa nordică va fi exterminată”, a declarat un martor în vârstă de 69 de ani, referindu-se la imigranţii musulmani.

Echipa apărării a chemat aceşti martori pentru a demonstra că Breivik este în deplinătatea facultăţilor mintale, arătând că ideologia lui este sprijinită şi de alţii, chiar dacă sunt puţini.

„Uitaţi-vă la societatea pakistaneză, la cele 57 de state islamice. Oamenii trăiesc într-un regim de teroare şi sclavie, ceea ce am avut şi noi în perioada socialismului naţional şi a Uniunii Sovietice, oamenii erau prinşi într-un stat al terorii”, a declarat liderul unei alte formaţiuni antiislamiste.

Comunitatea musulmană reprezintă circa 2 la sută din populaţia Norvegiei (cinci milioane în total), dar aceasta are o rată de creştere mai mare decat cea a creştinilor, potrivit statisticilor.