Băsescu a ajuns la Parlament. USL citeşte cererea de suspendare


A început şedinţa extraordinară în care se dezbate suspendarea preşedintelui Băsescu. Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a anunţat că sunt prezenţi 306 parlamentari. Băsescu a fost aplaudat de parlamentarii PDL la intrarea în sala de plen.

Senatorul PSD Toni Greblă citeşte în plen propunerea de suspedare din funcţie a preşedintelui Băsescu.

VEZI LIVE CE SE ÎNTÂMPLĂ LA PARLAMENT pe Antena 3

„Se poate spune că Traian Băsescu a încercat mereu în ultimii trei ani să anuleze regimul democratic românesc şi prin încălcări repetate ale Constituţiei să îndrepte regimul politic românesc către unul prezidenţial de conducere unipersonală, în care preşedintele decide totul, prin uzurparea atribuţiilor celorlalte instituţii fundamentale. Cel mai important lucru este însă faptul că acţiunile sale nu doar că au fost în afara Constituţiei şi au fost lipsite de legimitate democratică dar au şi avut drept consecinţă scăderea nivelului de trai al populaţiei şi aruncarea ţării într-o criză economică profundă şi prelungită”, se arată în documentul USL.

UPDATE 10.00 – Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Parlament. Şeful statului a fost întâmpinat la uşa Parlamentului de şeful Senatului şi cel al Camerei Deputaţilor, aşa cum prevede protocolul.

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, joi, la intrarea în sala de plen, dacă cererea de suspendare a sa din funcţie este constituţională, el răspunzând: „Doar Curtea Constituţională poate decide”.

UPDATE 9.15 – Traian Băsescu va participa la şedinţa Parlamentului în care se va citi şi se va dezbate cererea de suspendare a sa din funcţia de preşedinte al României. Preşedinţia a anunţat programul oficial al preşedintelui Traian Băsescu.
Parlamentul s-a reunit în această dimineaţă, în şedinţă extraordinară, să voteze acuzaţiile care i se aduc preşedintelui Traian Băsescu. Preşedintele ar putea pleca de la Palatul Cotroceni dacă se va decide suspendarea sa maine, după ce demersul obtine avizul curtii constitutionale.

Şedinţa comună de joi a Camerei Deputaþilor şi Senatului, în sesiune extraordinară, a început la ora 10.00.

În timp ce liderii USL au finalizat cererea de suspendare, cei de la PDL spun că acest demers este un abuz de putere fără precedent şi se vor opune prin toate pârghiile parlamentare. Vasile Blaga a facut chiar un apel către UDMR, UNPR si minorităţi să nu participe la şedintă deoarece deciziile luate în ultimele zile ar fi neconstituţionale.

Parlamentul va decide prin vot vineri suspendarea preşedintelui după ce liderii USL au depus o cerere în acest sens.

Traian Băsescu va avea ocazia să se apere numai dacă doreşte. A fost invitat la şedinţa camerelor reunite.

Când ar putea avea loc referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu

Presedintele PDL Vasile Blaga cere UDMR-ului, UNPR-ului si grupului minoritaţilor sa nu voteze acest demers.

UDMR participa la şedinţa în care se va vota suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, a declarat preşedintele Uniunii. Kelemen Hunor nu a spus dacă vor vota pentru suspendare sau împotrivă.

Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile va fi organizat referendumul de demitere.