Antonescu, despre limbajul violent din campanie: Asta s-a cultivat, asta avem

Într-un interviu acordat, marţi, postului de radio Europa FM, preşedintele interimar Crin Antonescu a vorbit deschis despre violenţa limbajului din campania pentru referendum.

„În legătură nu numai cu violența de limbaj, cu nivelul dezbaterii, cu nivelul acuzațiilor, pot să remarc și cred că a remarcat oricine de bună credință, două lucruri: Unu – cine are inițiațiva. Deci cine a inițiat un asemenea tip de limbaj și vă aduc aminte că înainte a spune eu despre Traian Băsescu că este o epavă politică, ceea ce este, au existat termeni diverși și mai ales acuzații diverse. De fapt, cea mai mare violență și cea mai mare aberație din această campanie este declarația repetată a președintelui suspendat, ca și a multor oameni din jurul său, că România se află în plină lovitură de stat. Faptul că președintele poate califica un alt lider politic drept maimuțoi, pe un altul drept paiață, pe…în mod nedefinit, o mare parte, dacă nu toți în înțelesul domniei sale dintre parlamentarii României drept pușcăriabili. Acestea sunt niște lucruri grave, dar care sunt, să spun așa, de consum intern”, a spus Crin Antonescu.

Întrebat cui folosește această violență de limbaj și cine câștigă din înfruntarea verbală, preşedintele interimar a explicat: „Nu cred că folosește nimănui. Cred că s-a ajuns aici în urma unor acumulări de ani de zile. Și iar, știe toată lumea că președintele Băsescu a fost cel care a introdus și a acreditat un asemenea fel de a vorbi. Sunt sute de exemple cu astfel de termeni la adresa adversarilor politici, la adresa unor jurnaliști, multor jurnaliști, nu unu-doi, la adresa unor oameni de afaceri, la adresa tuturor oamenilor care, la un moment dat sau altul, nu i-au convenit lui Traian Băsescu. Bineînțeles, după părerea mea, o responsabilitate are chiar presa care a cultivat, a savurat, a transmis fiecare astfel de cuvânt al președintelui. În România, ultimii ani, s-a discutat foarte puțin despre idei, despre opțiuni majore, despre proiecte. S-a discutat cum și de ce a înjurat președintele pe X, zile întregi, luni întregi, ani întregi. Și în sensul acesta, să privim adevărul în față: asta s-a cultivat, asta avem.”