Andrei Gherasim şi Nikolaus Mann vor fi cercetaţi în libertate, a decis definitiv ICCJ


Fiul fostului procuror general adjunct al României, avocatul Andrei Gherasim, şi omul de afaceri Nikolaus Mann vor fi cercetaţi în libertate pentru fapte de corupţie, după ce instanţa supremă a respins, luni, recursul procurorilor împotriva eliberării lor, decizia fiind definitivă.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dezbătut recursul procurorilor anticorupţie la hotărârea Curţii de Apel Bucureşti (CAB) din 13 aprilie, prin care această instanţă a decis eliberarea din arest a lui Andrei Gherasim şi a omul de afaceri Nikolaus Mann, stabilindu-le totodată acestora interdicţia de a părăsi ţara.

La rândul lor, cei doi inculpaţi au contestat decizia CAB, cerând instanţei supreme ridicarea interdicţiei.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a spus luni, în faţa judecătorilor ICCJ, că decizia din 13 aprilie este nelegală pe motiv că magistratul CAB, deşi a invocat că anchetatorii nu au adus probe şi indicii care să fundamenteze acuzaţiile trecute în sarcina celor doi inculpaţi, a considerat totuşi că situaţia de fapt prezentată de anchetatori impune stabilirea unei măsuri preventive, respectiv a interdicţiei de a părăsi ţara.

La rândul lor, avocaţii celor doi au arătat că dosarul procurorilor nu conţine probe şi indicii şi că DNA a lucrat cu un „instigator”, referindu-se la denunţătorul din acest dosar, avocatul Liviu Turcu.

După deliberări, instanţa supremă a respins toate cele trei recursuri declarate.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii Nikolaus Mann, pentru cumpărare de influenţă, şi Andrei Gherasim, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, pentru trafic de influenţă.

Potrivit DNA, Gherasim a pretins de la Mann, prin intermediar, 100.000 euro pentru a interveni pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Tribunalului Braşov, faţă de care a lăsat să se creadă că are influenţă, pentru a-i determina pe aceştia să adopte soluţii favorabile lui Nikolaus Mann în două dosare civile. Unul dintre acestea avea ca obiect o cerere de strămutare a cauzei, iar celălalt, anularea unui contract.

În 12 aprilie, Andrei Gherasim a primit, prin intermediar, 50.000 de euro, reprezentând o parte din banii pretinşi, au precizat procurorii DNA.