ALEGERI SUA 2012 – ziua votului. OBAMA, favorit în sondaje

ALEGERI SUA 2012 – ziua votului. OBAMA, favorit în sondaje

Zeci de milioane de americani merg la urne astăzi pentru a decide dacă Barack Obama va mai primi un mandat la Casa Albă sau va fi înlocuit de republicanul Mitt Romney.

Votul pune capăt unei lupte electorale dure, care a început în urmă cu doi ani și a costat aproximativ 2 miliarde de dolari.

În statele de pe coasta de est a SUA, scrutinul se va încheia la ora locală 19, astfel încât, în România, vom putea afla cine a câștigat cursa electorală undeva după miezul nopții, cu ajutorul exit-pollurilor puse la dispoziție de televiziunile americane.

Sondajele arată cât de strânsă este lupta între cei doi candidați. Sondajele naționale prezentate de Washington Post/ABC News și de Pew Research Center arată că democratul Barack Obama are un mic avantaj, de circa 3 procente.

Primele voturi au fost exprimate în micuțul sat Dixville Notch, din New Hampshire (nord-estul SUA). Votul din micuțul sat s-a terminat la egalitate: Obama și Romney au primit câte cinci voturi.

Obama a votat deja, în chicago, fiind primul președinte american în exercițiu care decide să meargă la vot în prima parte a zilei. Romney va vota, cel mai probabil, în a doua parte a zilei, în Belmont, Massachusetts.

„Cei doi candidați au două viziuni diferite, fiecare vede propriul miraj al Americii viitorului, sclipind la orizont. Dar problema este că aceste două Americe există deja în realitatea. Iar prăpastia dintre ele devine tot mai mare”, comentează corespondentul BBC în SUA, Mark Mardell, făcând referire la America bogaților și a săracilor, milioane de americani îngroșând această ultimă categorie în anii crizei.