Alegeri locale 2012. Prima zi de campania a facut si prima victima. Ce risca cei care primesc MITA

A inceput campania electorala. Peste 100.000 de candidati, pentru functiile de primar si consilier s-au inscris in cursa care va dura 30 de zile.

Spre deosebire de precedentul scrutin pentru locale, anul acesta vom experimenta votul dintr-un singur tur, iar castigatori vor fi primii clasati, chiar daca nu au obtinut 50 de procente. Aproape 50.000 de forte de ordine au fost mobilizate pentru buna desfasurare a campaniei si a zilei de 10 iunie.

Marea noutate a scrutinului din 10 iunie o reprezinta alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin. Noua lege electorala prevede ca va fi declarat primar acel candidat care va obtine cel mai mare numar de voturi, pe principiul castigatorul ia totul.

Numai daca primii doi candidati au acelasi numar de voturi, departajarea se va face doua saptamani mai tarziu, cand alegatorii sunt chemati din nou la urne.

Campania care a debutat la miezul noptii va dura 30 de zile si se va termina sambata, 9 iunie, la ora 7 – cu 24 de ore inainte de deschiderea urnelor.

Militantii partidelor au asteptat in strada startul oficial. Cum a trecut de miezul noptii, au inceput sa lipeasca afisele.

La Suceava, debutul campaniei a fost umbrit de un accident. Un barbat in varsta de 51 de ani si-a pierdut viata dupa ce a cazut de la inaltime, in timp ce aseza panoul unuia dintre candidatii pentru primarie.

Noua lege electorala are prevederi stricte in ceea ce-i priveste pe candidati.

Aspirantii la fotoliul de primar au voie sa-si faca campanie electorala doar in zonele special amenajate pentru afisajul electoral. Nu au voie, insa, sa faca campanie in unitatile militare sau in cele de invatamant, pe perioada cursurilor.

La Bucuresti, pentru fotoliul de primar, candideaza 18 doritori.

Cei care ofera bani sau alte foloase in scopul de a determina un alegator sa voteze sau nu un anumit candidat, trebuie sa stie ca pot face inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

MARE ATENTIE! Si cei care primesc mita electora pot ajunge dupa gratii. Asadar, refuzati orice suma de bani sau bunuri care va vor fi oferite in aceasta campanie, daca doriti sa nu aveti probleme cu legea.

Politistii vor sta cu ochii pe aceste alegeri pentru a evita oferirea traditionalelor galeti electorale, biciclete, telefoane, pungi cu faina si ulei.

Iar daca sunteti martorul „mitei electorale”‘, nu ezitati sa anuntati politia.

Sursa: Pro TV