Adevarul despre un mister vechi de peste 1.200 de ani. Ce era „crucifixul rosu” vazut pe cer

Cronica Anglo-Saxona, redactata in secolul al IX-lea, face o scurta referire la un fenomen aparent supranatural, observat intr-o seara a anului 774 d. Hr.: o cruce rosie a aparut pe cer, chiar la apusul Soarelui.

Fenomenul nu a mai fost relatat in alte documente, prin urmare misterul i-a intrigat si mai mult pe cercetatori.

Anul acesta, Fusa Miyake, de la Universitatea Nagoya din Japonia, a descoperit ca, intr-adevar, un fenomen cosmic deosebit a avut loc intre anii 774-775.

El a observat pe trunchiurile a doi cedri din perioada respectiva dovada cresterii alarmante a izotopului radioactiv de carbon -14. Urmele au fost usor remarcate in cercurile din trunchiul copacilor.

Aceasta descoperire, alaturi de fenomenul descris in cronica britanica, ar putea fi semnul ca in perioada aceea a avut loc explozia unei supernove.

Faptul ca oamenii au vazut pe cer numai o cruce rosie si intr-o singura seara poate insemna ca explozia a fost mascata partial de un nor de praf, iar apoi nu a mai putut fi observata deoarece a fost acoperita de Soare, in urma rotatiei Pamantului, explica astronomul Geza Gyuk, de la Planetariul Adler din Illinois. Iata de ce nimeni nu a mai remarcat acest fenomen.

In trecut, doua explozii de supernove au fost observate, in anii 1006 si 1056. Atunci insa, ele au fost vazute pe cer saptamani la rand, sub forma unor stele stralucitoare si au fost mentionate in documente din intreaga lume, scrie Daily Mail.

Aceasta ciudata explozie cosmica, care nu a putut fi identificata nici de astronomii de astazi, ar fi fost insa relatata si intr-o alta cronica engleza, din secolul al XIII-lea.

Iata ce scrie autorul, Roger de Wendover: “In Anul Domnului 776, semne infricosatoare au aparut pe cer dupa apusul Soarelui, iar serpii au iesit din pamant in Sussex, spre uimirea tuturor”.

Savantii nu sunt insa siguri daca este vorba de acelasi fenomen astronomic, iar unii dintre ei nu sunt convinsi nici de legatura dintre semnele de pe trunchiul copacilor si crucifixul rosu despre care vorbeste documentul medieval.

Sursa: Daily Mail