Superfurtuna din Marea Britanie, un fenomen care va deveni ceva firesc, avertizeaza specialistii

Suntem martorii unor fenomene meteo extreme, ca superfurtuna care a devastat nordul Marii Britanii, dar i-a afectat si pe nemti si pe spanioli.

Cel putin doi oameni au murit in Regatul Unit, in timp ce pagubele incep sa semene cu cele inregistrate dupa uraganele americane.

Meteorologii ne avertizeaza ca pe viitor ar trebui sa ne obisnuim cu asemenea fenomene si sa invatam cum sa ne protejam de ele.

Furtuna a lasat in urma copaci doborati, cabluri electrice rupte si masini rasturnate. 70.000 de locuinte au ramas in bezna.

Podurile si porturile au fost inchise, sute de curse feroviare au fost anulate, iar pe aeroportul din Aberdeen, pilotul acestui avion a fost nevoit sa anuleze in ultima clipa aterizarea – tot din cauza vantului foarte puternic.

In fata urgiei, si autoritatile si oamenii de rand cer explicatii.

Meteorologii mai numesc aceste vanturi „coada de scorpion” si considera ca ele sunt amenintarea adevarata.

Furtuna a traversat apoi Canalul Manecii, maturand coastele franceze si chiar pe cele din nordul Spaniei.

Numai in Franta, aproape 18.000 de locuinte au ramas fara curent electric. Au urmat Danemarca si Germania, unde furtuna cu aer de uragan a fost botezata Ulli.

Si aici a provocat sincope in traficul rutier, feroviar sau aerian. Cursele de feribot au fost anulate, dupa esuarea unei nave cu peste 300 de pasageri la bord. Din fericire, oamenii au fost salvati la timp de paza de coasta.