Sondele spatiale americane au ajuns pe orbita Lunii


Cea de-a doua sonda spatiala lansata de NASA a intrat duminica pe orbita selenara dupa cum era prevazut, marcand astfel succesul demararii misiunii ce are ca scop sa masoare gravitatia satelitului natural al Terrei, sa cartografieze interiorul sau si sa furnizeze date cu privire la modul de formare a acestuia si a Pamantului, a anuntat agentia spatiala americana.

GRAIL-B (Gravity Recovery And Interior Laboratory) s-a plasat pe orbita selenara la ora 22:43 GMT, dupa ce a fost actionat motorul sau principal, timp de 40 de minute, deasupra polului sud al Lunii, pentru a-i reduce viteza, au confirmat conducatori ai misiunii organizate de Jet Propulsion Laboratory (JPL) de la Pasadena (California), conform AFP.

In ajun, urmand o procedura similara, sonda geamana GRAIL-A a intrat pe orbita selenara la ora 22:00 GMT.

Cele doua sonde spatiale au ajuns la destinatie dupa o calatorie de trei luni si jumatate.

Lucrand in comun, GRAIL-A si GRAIL-B vor studia satelitul natural al Pamantului ca niciodata pana in prezent, a mentionat seful NASA, Charles Bolden, intr-un comunicat dat publicitatii pe site-ul agentiei.

„Sondele spatiale gemene GRAIL vor spori enorm cunostintele noastre despre Luna si evolutia propriei noastre planete”, a subliniat el.

„Aceasta misiune va rescrie cartile de stiinta cu privire la evolutia Lunii”, a declarat anterior Maria Zuber de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), cercetatorul sef al misiunii amintite.

„Cele doua vase au functionat atat de bine in timpul calatoriei lor, incat am putut sa efectuam numeroase teste ale instrumentelor si sa confirmam capacitatea lor de a indeplini obiectivele noastre stiintifice”, a adaugat ea, intr-un comunicat.

Manevrele de amplasare au plasat cele doua sonde pe o orbita eliptica cvasipolara ce le asigura o rotatie completa in jurul Lunii in 11 ore si jumatate.

In cursul saptamanilor ce vor urma, echipa responsabila cu aceasta misiune, utilizand motoarele de mici dimensiuni ale celor doua sonde, va reduce perioada de rotatie la mai putin de doua ore.

In momentul in care sondele gemene, despartite de o distanta de 200 de kilometri, vor incepe observatiile si masuratorile in martie 2012, ele vor survola Luna la o altitudine de circa 55.000 de metri.