Povestea celei mai scumpe monede din lume. Valoreaza 7,6 milioane de dolari si va fi expusa in Londra


O moneda de aur extrem de rara, probabil cea mai valoroasa din lume „pleaca” in turneu expozitional prin Europa. La prima vedere pare un ban uitat prin portofel, dar valoreaza nici mai mult, nici mai putin de 7,6 milioane de dolari.
“Double Eagle” dateaza din anul 1933. Este cea mai scumpa piesa de acest fel si o legenda printre pasionati. A fost cumparata pentru 7,6 milioane de dolari in anul 2002 si este singura detinuta legal de un colectionar, potrivit Daily Mail.

Aproape 500.000 de monede de aur au fost emise pe piata americana in 1933, in timpul Marii Crize, dar in prezent mai exista doar 13 exemplare in toata lumea. Celelalte monede, care infatiseaza un vultur pe o fateta si Statuia Libertatii pe cealalta, au fost topite inainte sa paraseasca monetaria americana.

In afara de moneda mentionata mai sus, celelalte se afla in proprietatea guvernului american, iar Serviciile Secrete din SUA sunt in cautarea altor posibile piese “ratacite”.

Double Eagle va fi expusa la Sala Goldsmith in Foster Lane, Londra, pe 3 si 4 martie. Este pentru prima oara cand Muzeul National de Istorie a Americii din Washington trimite in Europa un obiect din colectia de monede pe care o detine.

Peter Swanston, director executiv la Biroul Monetar Londonez, a declarat ca evenimentul este unul extraordinar, tinand cont de faptul ca, pe cat de scumpa este moneda, pe atat este de frumoasa.

Marc Pachter, directorul interimar al Muzeului National de Istorie a Americii, a declarat ca “moneda din 1933 este un simbol al efortului depus in economia globala interdependenta, atat in secolul al XX-lea, cat si astazi”. De asemenea, el si-a exprimat bucuria de a putea impartasi publicului european comoara “Double Eagle”.

Comoara cautata de Serviciile Secrete timp de 60 de ani

Misterioasele monede au fost cautate de agentii Serviciilor Secrete pentru mai mult de jumatate de secol, cu scopul de a le scoate din circulatie. Intriga din jurul acestor piese a reaparut in august anul trecut, in urma unui lung proces in care a fost implicata o familie de bijutieri din Philadelphia. Acestia detineau zece monede “Double Eagle” extrem de rare.

Initial, “Double Eagle” a fost emisa in anul 1850 si avea o valoare nominala de 20 de dolari. Dar cele 445.500 de monede batute in 1933 nu au fost niciodata eliberate pe piata deoarece presedintele american de la acea data, F.D. Roosevelt a emis un ordin prin care interzicea iesirile de aur sub orice forme din monetarie. Emisiunea a fost o masura disperata de a salva sistemul bancar care era in pericol de colaps.

In 1937, s-a ordonat topirea tuturor monedelor “Double Eagle”. Totusi, se crede ca o parte dintre acestea au “supravietuit”, inclusiv cele doua exemplare pe care le detine institutia .

In 2003, Joan Langbord, fiica unui bijutier din Philadelphia, a sustinut ca a descoperit cele zece “monede-comoara” in depozitul bancar al tatalui sau, dupa moartea acestuia. Langbord este de parere ca parintele ei a intrat in posesia acestora in mod legal, cel mai probabil printr-un troc.

Joan si fiul sau, Roy, au anuntat Monetaria despre descoperirea celor zece “Double Eagle” si au solicitat autoritatilor sa le autentifice. Autoritatile au confirmat faptul ca piesele erau originale, dupa care le-au confiscat.

David Lebryk, reprezentant la Monetariei americane, a anuntat apoi intr-un comunicat de presa ca monedele nu au fost puse niciodata in circulatie si ca au fost luate in mod ilegal din institutie la mijlocul anilor 1930, iar acum s-au intors acolo unde trebuia. Acesta a precizat ca piesele extrem de rare au o valoare mai mare decat cea calculata si sunt proprietate publica.

Dupa un proces foarte lung, luna trecuta juratii au decis ca monedele apartin guvernului si nu vor fi returnate familiei din Philadelphia.

Robert W. Hoge, director la Societatea Numismatica din America de Nord, a declarat ca executivul american a avut un comportament exagerat din dorinta de a confisca si distruge aceste monede. Hoge crede ca acestea au devenit atat de valoroase tocmai pentru ca autoritatile le cautau de zeci de ani.

In 2002, Casa Sotheby si compania numismatica Stack’s au licitat un exemplar “Double Eagle” pentru suma de 7,6 milioane de dolari, cel mai mare pret platit vreodata pentru o moneda. Acea piesa “Double Eagle” se pare ca facea parte dintr-o colectie a regelui egiptean Faruk si a fost descoperita cand un dealer de monede incerca sa o vanda agentilor sub acoperire de la Serviciile Secrete americane.

Dupa o lunga disputa in justitie, dealerului i s-a permis sa vanda moneda prin licitatie, cu conditia sa imparta veniturile cu Monetaria. Aceasta sustinea ca Israel Switt a obtinut-o prin relatiile pe care le avea cu institutia, chiar in 1937, inainte sa fie transformate in lingouri.

Conform Monetariei americane, Switt a recunoscut in anul 1944 ca a vandut noua monede “Double Eagle”, dar nu a fost acuzat in legatura cu acele tranzactii.