Copacii plantati pe acoperis, un proiect care va deveni realitate si in Bucuresti

Cu putin noroc, terasele cladirilor s-ar putea transforma in gradini colorate, asa cum am vazut in tarile civilizate. Deocamdata, operatiunea de infrumusetare costa mult, insa pe termen lung ar putea combate poluarea din marile orase.

In plus, un asemenea acoperis, daca e facut cum trebuie, reduce efectul de sera si ajuta la izolarea termica a locuintei.

Primaria Capitalei a inceput un astfel de proiect, in caminele studentesti.

Proprietarii cladirii spun ca nu au ales aceasta solutie doar pentru design. Vor avea si o temperatura constanta in cladire, plus o cantitate suplimentara de oxigen.

Pe terasa s-a turnat mai intai un strat care-i permite betonului sa „respire”. Peste el, un altul de polistiren, apoi sapa. Ulterior, se pune o membrana foarte dura, care nu le va permite copacilor sa distruga terasamentul.

Apoi se monteaza alte doua straturi, care retin apa si in acelasi timp o filtreaza. La final au aparut pamantul si rulourile de gazon.

Un proiect similar cu cel al acestei companii are si Primaria Capitalei. Vrea sa inverzeasca 12 camine studentesti din Regie.

Deocamdata, lucrarile au inceput la un singur acoperis. In viitor insa, 7.000 de mp de terasa de beton vor fi transformati in gradina.

Cheltuiala se ridica la 7,5 milioane de lei, jumatate din bani venind din fonduri europene.

Iar lucrurile nu se vor opri aici, mai ales ca pana in 2013 Uniunea Europeana ne cere sa avem cel putin 26 de mp de verdeata pentru un locuitor.

Studiile arata ca in astfel de locuinte vara nu creste temperatura peste 26 de grade Celsius si iarna nu scade sub 4 grade.

Avantaje pe care altii le-au descoperit de mult. In Germania de pilda, 10% din case au gradini pe acoperis.

In Atena, sediul Ministerului de Transporturi are cel mai mare acoperis verde din Grecia. Un adevarat parc cu alei, gazon si pomi.

Si in Praga, acoperisul unei banci s-a transformat intr-o gradina unde angajatii se relaxeaza in pauze.

Sa nu uitam nici de celebrul turn Trump Tower din New York. Are gradini la toate etajele inferioare.