Noul Cod Rutier a facut primele „victime”. LISTA penalizarilor prevazute de lege, valabile de azi


„De Revelion, daca ati baut un pahar cu vin sau o bere, nu urcati la volan daca vreti sa mai aveti permis de conducere”. De sfatul acesta nu au ascultat zeci de soferi si nu au scapat de pedeapsa.

De astazi a intrat in vigoare noul cod rutier si a scazut pragul alcoolemiei de la care fapta este considerata o infractiune.

Pana acum soferii care erau prinsi bauti la volan, erau amendati pana la pragul de 0,8 alcoolemie in sange si ramaneau fara permis 3 luni de zile.

Acest prag a scazut la 0,5. Asadar daca un agent va opreste si va supune testulului de alcoolemie, iar acesta va indica, sa zicem 0,3 la mie in aerul expirat, ceea ce va insemna cel putin 0,6 alcoolemie la testul de sange, va veti alege cu dosar penal, pe langa suspendarea permisului si riscati o pedeapsa intre 1 si 5 ani de inchisoare.

Initiativa de reducere a pragului apartine directiei politiei rutiere si a fost aprobata de Camerea Deputatilor. Responsabilii spera ca soferii nu vor mai urca la volan dupa ce au baut un pahar de vin sau o bere.

In plus, punctul de amenda se modifica tot de la 1 ianuarie 2012, asa ca penalizarie cresc si ele.