Nici statutul de cea mai inalta cladire din lume nu o mai poate salva. Cum se “prabuseste” simbolul Dubaiului


La cei aproape 830 de metri, Burj Khalifa este cea mai inalta cladire din lume si, inca de la inaugurarea din urma cu doi ani, proprietarii incearca sa scoata profit de pe urma reputatiei ei. Dar chiar si cu acest record in spate, investitorii o numesc “cladirea nefericita”, in conditiile in care preturile apatamentelor vandute in cladire nu au recuperat nici pana in prezent scaderea de 40% suferita in 2010, scrie New York Times.
In acelasi timp, actiunile de la bursa din Dubai au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 7 ani.
Scaderea valorii indicativului nu arata decat supraevaluarea cladirii in timpul bulei imobiliare, sustin specialistii.

Potrivit publicatiei Arabian Business, valoarea imobiliarelor s-a prabusit cu mai mult de 60%, de la inceputul crizei din Dubai.

Unii dezvoltatori imobiliari, mai ambitiosi, au avut pierderi semnificative in Dubai, cele mai cunoscute proiecte fiind Nakheel Harbour and Tower, Palm Deira sau Trump International Hotel and Tower.

Si desi 40% din cladirile din Dubai sunt goale, in Emirate inca se mai construieste. Analistii imobiliari apreciaza ca preturile de inchiriere a unui spatiu in Burj Khalifa (in jur de 2.000 de euro pe metrul patrat), precum si in celelalte cladiri din centrul orasului se stabilizeaza, desi raman cu mult mai mici in comparatie cu perioada dinaintea crizei. Iar aceste valori se vor mentine pentru cel putin doi ani.

Inaugurata la inceputul anului 2010, Burj Khalifa este cea mai inalta cladire din lume, cu 160 de etaje, iar constructia sa a costat 1,5 miliarde de dolari.

Pana in ultimul moment, proprietarul, o companie controlata in mare parte de guvern, a pastrat secretul in privinta inaltimii exacte a turnului. Planurile initiale prevedeau doar depasirea cu putin a celor mai inalte cladiri din lume deja existente la Taipei si la Chicago. Pana la urma, ambitiile de-a dreptul faraonice ale seicilor au facut ca Burj Khalifa sa le intreaca cu aproape 300 de metri.

Aceasta minune a arhitecturii moderne are peste 1.100 de apartamente si numeroase birouri, magazine si restaurante, iar etajele inferioare sunt ocupate de un luxos hotel. Printre cei care si-au investit priceperea si talentul acolo se numara si un roman, arhitectul Cristian Gavrilescu.

Lucrarile de constructie au inceput in ianuarie 2004, cladirea fiind gata dupa 22 milioane de ore de lucru. Cantitatea totala de aluminiu folosita la construirea turnului echivaleaza cu cea utlizata la fabricarea a cinci aeronave Airbus A380, iar betonul utilizat ar putea acoperi peste 2.000 km de sosea. Varful cladirii poate fi vazut, intr-o zi senina, de la 95 de kilometri departare.

Sursa: incont.ro