NATO, în stare de alertă. Avioanele de război ale Turciei, hărtuite de sistemele antirachetă siriene

NATO, în stare de alertă. Avioanele de război ale Turciei, hărtuite de sistemele antirachetă siriene
avioane-razboi-turciei-siria

Sistemele de apărare antirachetă din Siria au hărţuit luni avioane de război ale Turciei, a anunţat armata turcă marţi, într-un comunicat, adăugând că unităţile sale au dat „răspunsul necesar”, fără a oferi alte detalii, relatează Reuters în pagina online, potrivit Mediafax.

Astfel de incidente se întâmplă aproape zilnic în apropierea frontierei de 900 de kilometri dintre Turcia şi Siria, alimentând tensiunile şi alarmând NATO, din care Ankara face parte.

La 5 octombrie, armata turcă a anunţat că două avioane turceşti de tip F-16 au fost „hărţuite” de un avion de tip MiG-29 neidentificat, la frontiera cu Siria, la o zi după ce un avion rusesc a încălcat spaţiul aerian turc.

Ambasadorul Rusiei la Ankara a fost convocat, iar autorităţile turce i-au transmis un „protest puternic”. Ankara a cerut totodată Moscovei să „evite o repetare a acestui incident” şi a subliniat că, altfel, „Federaţia rusă va fi considerată responsabilă de orice eveniment nedorit” care ar putea avea loc.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat atunci „încălcări inacceptabile ale spaţiului aerian turc de către avioane de luptă ruseşti”. „Îndemn Rusia să respecte deplin spaţiul aerian al NATO şi să evite o escaladare a tensiunilor cu Alianţa” Nord-Atlantică, a subliniat Stoltenberg, în contextul în care relaţiile dintre Moscova şi blocul militar occidental sunt deja foarte proaste, din cauza crizei din Ucraina.

„Acţiunile Rusiei” în Siria – unde Moscova afirmă că efectuează atacuri aeriene vizând jihadişti, iar potrivit ţărilor occidentale vizând grupuri rebele care luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad – „nu contribuie la securitatea şi stabilitatea regiunii”, a avertizat el.