Huse antiderapante si cuie speciale in cauciucuri. Accesorii pentru traficul pe polei

Soferii gasesc tot soiul de accesorii ca sa fie in siguranta, pe drumurile transformate in patinoare. Pot cumpara, de la huse pentru anvelope, din material antiderapant, pana la tinte, care se infing in cauciucuri speciale.

Sunt insa mult mai scumpe decat sacul de nisip, ori setul de lanturi. Pot ajunge si la 2.000 de lei.

Husele antiderapante sunt confectionate din geotextil, se monteaza usor pe rotile de tractiune si ajuta masina sa ramana pe sosea.

Practic, functioneaza ca o soseta pusa peste incaltaminte si nu permite alunecarea nici pe zapada, nici pe gheata, fata de o roata, care transforma masina in sanie.

In mod normal, pe un astfel de drum acoperit de gheata, dar si de zapada, intre anvelopa si carosabil s-ar fi format un strat de apa care ar fi dus la alunecare. Aici intervin husele antiderapante, care absorb aceasta apa si fac aderenta sa fie una mai buna.

O asemenea solutie care sa ne scoata cu bine din iarna costa cel putin 250 de lei. Este pretul unui set de doua huse. Cine are masina 4 ori 4 plateste dublu.

Pe lista solutiilor pentru a putea circula in siguranta pe drumurile inzapezite gasim si cauciucurile off road. Au profilul foarte adanc si ajuta masina sa treaca peste nameti. Insa, cand strada se transforma in patinoar, avantajul dispare.

Dupa modelul tarilor nordice, au aparut si in Romania tintele pentru anvelope. Sunt bucati de metal ascutite, care se infing in profilul unui cauciuc special. Tintele se agata in stratul de gheata de pe sosele si mentin directia masinii chiar si in panta sau in curba.

In plus, franarea si accelerarea pe gheata sunt cu 23% mai bune decat la cauciucul fara tinte.

Asadar, cine vrea sa circule in siguranta, isi cumpara asemenea cauciucuri pentru gheata. Mare atentie insa, in Romania, dar si in multe alte tari europene, este interzisa folosirea lor pe asfaltul curat.