Functionarii publici ar putea scapa de demisie daca vor sa candideze ca parlamentar sau primar

Functionarii publici care aspira la un post de parlamentar sau de primar ar putea candida fara sa mai fie obligati sa demisioneze din functie.

Asta vor sase senatori ai puterii, in frunte cu ministrul de interne, care au depus o initiativa legislativa. Astfel, daca un functionar candideaza si castiga, isi preia mandatul si demisioneaza din calitatea de functionar public. Daca nu, ramane pe post. Opozitia respinge propunerea si acuza puterea ca vrea sa fure alegerile.

Potrivit legislatiei in vigoare, sefii de agentii guvernamentale, de directii judetene, toti cu statutul de functionari publici si apolitici, nu pot candida pentru un post de primar sau de parlamentar fara sa demisioneze din functie. O reglementare neconstitutionala, cata vreme legea fundamentala garanteaza dreptul de a alege si a fi ales, sustin initiatorii.

Alesii care doresc modificarea legislatiei, printre care si ministrul administratiei si internelor Traian Igas, propun ca functionarii care vor sa candideze sa se auto-suspende din functie pe durata campaniei electorale. Daca pierd, raman in functie. Iar daca vor castiga, merg in Parlament sau la primarie.

Reprezentantii opozitiei nu sustin ideea. Mai mult, ii acuza pe cei de la putere ca „pun la cale o noua tehnica sa fure alegerile.”

Pentru ca functionarii sa primeasca unda verde la candidatura, initiativa alesilor PDL va trebui sa treaca de votul Parlamentului.