Fotbalul românesc în dungi verticale » Răsturnare spectaculoasă de situaţie în „Dosarul Transferurilor”

Fotbalul românesc în dungi verticale » Răsturnare spectaculoasă de situaţie în „Dosarul Transferurilor”

Cei 8 implicaţi în „Dosarul Transferurilor” au primit ieri, la apel, în total, 40 de ani de închisoare, după ce prima instanţă îi declarase nevinovaţi.

După ce Tribunalul Bucureşti i-a achitat, pe 3 aprilie, în „Dosarul Transferurilor”, ieri Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Gigi Neţoiu, Jean Pădureanu şi Gică Popescu au avut parte de o surpriză de proporţii! Curtea de Apel a judecat contestaţia procurorilor DNA şi a schimbat radical sentinţa iniţială, condamnîndu-i pe toţi la ani grei de închisoare.

Toţi sînt acuzaţi că în perioada 1999-2005 au adus, prin tranzacţii ilegale la 12 transferuri de fotbalişti vînduţi din ţară în străinătate, un prejudiciu statului de 1,5 milioane de dolari şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal româneşti: Dinamo, Rapid, Oţelul şi Gloria Bistriţa!

Mai exact, cei 8 oameni de fotbal sînt acuzaţi că au declarat în acte sume de transfer mai mici decît cele reale, păstrînd banii pentru ei şi, totodată, plătind astfel un impozit mai mic! Totul s-ar fi făcut prin nişte off-shore-uri din străinătate!

Se decide cel mai devreme la anul!
Sentinţa nu e definitivă, ea putînd fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), ultima cale de atac, iar cei anchetaţi au dreptul de a depune recurs în 10 zile lucrătoare. Gazeta a discutat cu mai mulţi avocaţi care au încercat să explice la ce ne putem aştepta în viitor. Pedeapsa celor 8 inculpaţi nu poate creşte decît dacă şi procurorii vor face recurs, lucru foarte probabil.

Pînă la o decizie definitivă şi irevocabilă, toţi vor rămîne în libertate. Deşi nu există un termen clar, ÎCCJ nu va da un verdict mai devreme de 2013. Motivul? Cu toate că procesul va fi de scurtă durată, acolo judecîndu-se doar legalitatea hotărîrilor, durează cîteva luni pînă cînd va demara judecata.

În plus, în eventualitatea în care se va descoperi vreun viciu de procedură, atunci cazul va fi rejudecat de la capăt! De exemplu, procesul lui Gigi Becali în dosarul de sechestrare de persoane a durat aproape 2 ani!

Deciziile date ieri
Ioan Becali – 8 ani cu executare – înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală
Victor Becali – 7 ani cu executare – înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală
Cristi Borcea – 7 ani cu executare – înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani.
George Copos – 5 ani cu executare – înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală
MM Stoica – 4 ani cu executare – înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani
Gigi Netoiu – 3 ani cu suspendare – înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani
Jean Padureanu – 3 ani cu suspendare – înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală
Gica Popescu – 3 ani cu suspendare – înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală

Le confiscă banii
Tot ieri, Curtea de Apel a dispus şi confiscarea unor sume de bani importante de la 7 dintre oamenii de fotbal implicaţi în dosar, dar acţiunea nu va demara pînă cînd nu va fi o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Banii vor ajunge la cluburile care au fost prejudiciate, dar şi la stat pentru taxele şi impozitele neplătite. Singurul care a scăpat e Gigi Neţoiu.

Popescu, salvat de plata impozitului
Fostul internaţional Gică Popescu a scăpat de închisoare cu executare pentru că în urma dezvăluirilor din Gazeta Sporturilor, în 2006, impresarul de la acea vreme a returnat statului 400.000 de dolari sub formă de impozit pentru transferul lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray. Suma aceasta a fost luată în calcul de judecători atunci cînd s-a calculat ce bani trebuie să-i fie confiscaţi lui Popescu. De asemenea, surse judiciare susţin că Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu au primit pedepse cu suspendare pentru că au colaborat cu procurorii.

Ce spunea Bodu în aprilie: „Asta e definiţia evaziunii fiscale!”
Omul care a deschis oficial ancheta în Dosarul Transferurilor, Sebastian Bodu, declara în aprilie 2012, după achitarea învinuiţilor de către prima instanţă: „Nu ştiu cum se va încheia pînă la urmă, dar rămîn ferm, e evaziune fiscală! Cu intenţie, nu din greşeală!”. Şef al ANAF 2005-2007, Bodu a afirmat permanent că „banii care ajungeau în ţară nu erau toţi înregistraţi în contabilităţile cluburilor”.

Mitică, acuzator şi „mieluşel”
Invitat în 2000 la emisiunea „Marius Tucă Show”, preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, îl acuza pe Ioan Becali: „Aţi luat majoritatea banilor din fotbalul românesc, aţi nenorocit cluburile! L-aţi luat pe Iulian Arhire de la Galaţi, păcălindu-l pe Stoica Mihai, sau dacă nu l-aţi păcălit, înseamnă că e un manager foarte prost, pe 300.000 de dolari. Galaţiul ia 300.000, iar cota de transfer e de 3-4-5 milioane! Uitaţi contractul!”.

Fluturînd documente, Dragomir continua: „Clubul recunoaşte dreptul exclusiv al companiei aceasta, auziţi cum o cheamă: Phoenix BV! Deci jucătorul, dacă a ajuns la Dinamo, Dinamo nu va şti niciodată cu cît se vinde jucătorul! Nu are dreptul! Aţi mai auzit aşa ceva? Este caz unic în lume!”. La achitarea învinuiţilor, în aprilie 2012, Mitică a conchis: „S-a făcut dreptate!”.

„De 3 ani şi ceva de zile nu s-a adus nici o dovadă nouă, nici o probă. Ce justiţie e asta? De la achitare la 8 ani cu executare e cale lungă! E o aberaţie!” (Gigi Neţoiu)

„Tot ce am făcut a fost perfect legal. Nu înţeleg cum s-au luat aceste decizii!” (Jean Pădureanu)

„În rechizitoriu scrie că este posibil ca sume de bani să fi ajuns la Victor şi la Ioan Becali. Poate fi cineva condamnat pentru asta? Prejudiciul e doar estimat. Ar trebui să fie cert, nu doar estimat!” (Victor Becali, impresar)

„Scorul e acum 1-1 şi meciul va avea prelungiri, adică rezultatul va fi dat la Înalta Curte. Sînt nevinovat şi-mi susţin pînă la capăt nevinovăţia! Nu mă tem absolut deloc!” (Ioan Becali, impresar)

„Tot rechizitoriul e făcut pe presupuneri şi pe bănuieli, chiar aşa sînt exprimările. Oricum, acest proces poate fi unul economic, în nici un caz penal! Am conştiinţa curată” (Ioan Becali, impresar)

1 comment for “Fotbalul românesc în dungi verticale » Răsturnare spectaculoasă de situaţie în „Dosarul Transferurilor”

  1. 4 decembrie 2012 at 19:41

    Intr-un muzeu de arta din Motru, nistevizitatori s-au oprit si au zaboivt mai mult in fata unui tablou, care infatisa trei barbati de culoare complet dezbracati.Mirarea lor a fost ca dintre acestia, cel din centrul imaginii avea penisul roz, asa ca au rugat ghidul muzeului sa le dea lamuriri.Ghidul foarte amabil si documentat,le-a explicat pret de o jumatate de ora ca penisul roz semnifica alinierea Afro-americanilor intr-o lume predominant alba, dar ca mai poate insemna si opresiunea fata de homosexuali in societate.Multumiti de explicatia ghiduluise pregateau sa plece dar, se apropie de grup un moshulica, care intreaba.-Ia spuneti taica, v-a lamurit ghidul cereprezinta si care este mesajul acesteiopere de arta?-Desigur, au raspuns vizitatorii. Dar de cene intrebati?-Pentru ca eu am pictat tabloul. Astia dinimagine nu sunt negri. Sunt mineri din ValeaMotrului, iar ala din centru a fost la pranz pe-acasa.

Comments are closed.