EXCLUSIV: Preşedintele CJ Buzău a dat lucrări din bani europeni firmei ginerelui său. DLAF sesizează Parchetul


Preşedintele CJ Buzău, Victor Mocanu, va fi cercetat de procurori pentru conflict de interese la cererea Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), care a constatat că acesta a schimbat furnizorul anumitor materiale de construcţii pentru „Drumul Vinului” cu firma ginerelui său, SC Baum Construct.
Controlul DLAF a fost cerut de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), după ce verificatorii ministerului, care s-au autosesizat din presă, au descoperit un posibil conflict de interese între preşedintele Consiliului Judeţean şi o firmă locală, Nikost, aparţinând lui Neculai Cojocaru, un om de afaceri descris de presa locală din Buzău drept „un om de casă” al preşedintelui CJ, Victor Mocanu. Firma Nikost se afla printre furnizorii de materiale de construcţie pentru „Drumul Vinului”, proiect finanţat din fonduri europene al cărui beneficiar era Consiliul Judeţean condus de Victor Mocanu.

Legătura bănuită de inspectorii Direcţiei de Control şi Verificare a Utilizării Fondurilor Comunitare din MDRT consta în aceea că o cumnată a lui Neculai Cojocaru, Cristina Dragomir, este asociată cu ginerele lui Victor Mocanu, Daniel Drăgan, într-o altă firmă numită Baum Construct SRL, tot din Buzău.
Sesizaţi de Ministerul Dezvoltării, inspectorii DLAF au descoperit că nu doar Nikost SRL figurează printre furnizorii de materiale, ci şi că SC Baum Construct, firma soţului fiicei lui Victor Mocanu, a intrat în proiect, obţinând peste 1,6 milioane de lei.

Mai mult, pentru ca Baum Construct SRL să poată furniza materiale de construcţii pentru „Drumul Vinului” a fost necesară modificarea proiectului tehnic, adică înlocuirea pietrei de carieră, prevăzută iniţial a se folosi, cu piatra de balastieră produsă de firma ginerelui.

Inspectorii DLAF au constatat însă că înlocuirea furnizorului anunţat iniţial cu Baum Construct SRL s-a făcut în 19 octombrie 2009, la doar cinci zile după ce beneficiarul, Consiliul Judeţean Buzău, a semnat contractul cu câştigătorul licitaţiei pentru „Drumul Vinului”, consorţiul SOROCAM SRL- Grup Colas SA. Mai mult, înlocuirea furnizorului de materiale luat în calcul iniţial, Şerbănică Petrotrans SRL din Buzău, cu firma ginerelui lui Victor Mocanu, Baum Construct SRL, s-a făcut pe baza unor rapoarte de încercare pentru produsele de balastieră ale Baum Construct. Probele pentru aceste teste fuseseră însă recoltate, conform documentelor, chiar în ziua semnării contractului de execuţie a lucrării, în 14 octombrie.

Schimbarea furnizorului de materiale de construcţii a presupus modificarea indicatorilor tehnici ai proiectului. Modificarea a fost adoptată de preşedintele beneficiarului, Victor Mocanu, în 16 noiembrie 2009, la trei zile după ce solicitarea în acest sens a constructorului SOROCAM a fost acceptată de proiectantul întregii lucrări, SC Consilier Construct SRL.

Conform DLAF, odată cu schimbarea soluţiei tehnice, preţul total al lucrării a scăzut şi el, însă doar de la 44.672.884 de lei la 44.462725,42 de lei.

Referatul de înlocuire a furnizorului de balast şi cel de înnlocuire a agregatelor de carieră cu cele de balastieră au fost semnate de coordonatorul proiectului şi aprobate de preşedintele CJ Buzău, Victor Mocanu, susţin cei de la DLAF.

Pentru inspectorii DLAF, fapta lui Mocanu de a semna mai multe documente în baza cărora firma ginerelui său, SC BAUM Construct SRL, a câştigat 1.645.976,86 de lei într-un proiect finanţat şi din fonduri europene „poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de articolul 253, alineat 1, din Codul Penal”. Articolul respectiv reglementează conflictul de interese în materie penală, pedepsit cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă.

„În consecinţă, Nota de control a fost transmisă pentru valorificare organului judiciar competent, respectiv Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti”, precizează DLAF într-un răspuns transmis Agenţiei MEDIAFAX.

Şeful CJ Buzău, Victor Mocanu, anunţa, la sfârşitul lunii iunie, că verificările ANRMAP privind licitaţiile pentru „Drumul Vinului” s-au încheiat fără să fie găsite nereguli, în timp ce reprezentanţii agenţiei spuneau că afirmaţia acestuia este „total hazardată”, controlul nefiind terminat.

Presa locală din Buzău a relatat de-a lungul ultimilor ani despre firma BAUM Construct SRL, jurnaliştii afirmând că este „firma de casă” a familiei Mocanu, pe care au botezat-o „Famiglia Cash”.

Jurnaliştii susţin că mai multe dintre maşinile luxoase pe care le folosesc atât Victor Mocanu cât şi fiul său, deputatul Adrian Mocanu, ar fi cumpărate pe acea firmă, „una dintre abonatele la banii publici din judeţ”.

Neregulile la construirea „Drumului Vinului” au fost unul dintre motivele pentru care România a fost în pragul de a pierde finanţările UE pentru infrastructură, preşedintele Băsescu şi premierul Boc atrăgând atenţia asupra investiţiei din Buzău în repetate rânduri.