Ehud Olmert, fost premier al Israelului, a fost pus sub acuzare pentru coruptie

Fostul premier israelian Ehud Olmert a fost pus sub acuzare pentru coruptie, alaturi de alte 12 persoane. Ele este implicat intr-un scandal imobiliar din Ierusalim, care dateaza din perioada in care era primar al orasului.

La cererea procurorului statului, un tribunal din Tel-Aviv i-a pus sub acuzare pentru coruptie pe Ehud Olmert, pe fosta sa sefa de cabinet Shula Zaken si pe succesorul sau la primarie Uri Lupolianski.

Ei sunt acuzati ca au primit mita de la dezvoltatorii unui vast proiect imobiliar supranumit „Holyland”, potrivit Huffington Post.

Infractiunile s-ar fi produs in timp ce Olmert era primar al Ierusalimului, functie pe care a detinut-o inainte sa devina premier in 2006. Ehud Olmert a negat toate acuzatiile.

Pe de alta parte, fostul premier este deja inculpat intr-un alt dosar in care este acuzat ca ar fi primit fonduri ilicite de la un sponsor american, precum si de la o firma israeliana pentru calatoriile sale in strainatate. Si aceste infractiuni s-ar fi produs inainte sa devina premier.

Ehud Olmert a negat si aceste acuzatii, insa scandalul l-a fortat sa demisioneze in 2009, dupa 3 ani in fruntea Guvernului.

Cazul imobiliar „Holyland” a explodat in urma cu doi ani, dupa ce un om de afaceri implicat in acest proiect a decis sa devina martor in proces. Olmert a fost acuzat ca a cerut bani de la dezvoltatorii imobiliari pentru a-si ajuta fratele, Yossi, care plecase din Israel din cauza problemelor financiare. Astfel, Yossi Olmert a primit suma de 100.000 $.