Curtea Constituţională dezbate miercuri sesizarea USL privind învestirea Guvernului Ungureanu


Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate miercuri sesizarea Uniunii Social Liberale (USL) prin care a contestat învestirea de către Parlament a Guvernului Mihai-Răzvan Ungureanu, informează Mediafax.

Sesizarea de neconstituţionalitate a fost formulată de un număr de 138 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL.

În 16 februarie, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a anunţat că a atacat la CCR învestirea Guvernului Ungureanu, pe motiv că hotărârea Parlamentului încalcă articolele 1, 64 şi 103 din legea fundamentală.

„Criticăm neconstituţionalitatea hotărârii vizavi de articolele 1, 64 şi 103 din Constituţie. Hotărârea încalcă normele constituţionale referitoare la procedura instituită pentru învestirea Guvernului, în sensul că nu s-a respectat Regulamentul camerelor reunite de audiere a candidaţilor de miniştri în comisiile reunite şi nu s-a întocmit avizul comisiei, ci doar nişte procese verbale prin care se recomandă plenului să învestească Guvernul Ungureanu. Avizele sunt obligatorii, iar procesele verbale nu ţin loc de avize. Aceste procese verbale au fost date în şedinţe fără cvorum“, a afirmat Duşa.

CCR preciza ulterior, într-un comunicat, că este obligatoriu să solicite punctele de vedere ale Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor în legătură cu sesizarea depusă de USL prin care se contestă învestirea de către Parlament a Guvernului Mihai-Răzvan Ungureanu.

Precizarea a venit după ce în presă au apărut materiale în care era criticată iniţiativa preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, de a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor punctul de vedere al Biroului permanent al Camerei Deputaţilor în legătură cu şedinţa comună a celor două camere ale Parlamentului în care s-a votat învestirea noului guvern.

De asemenea, Augustin Zegrean i-a solicitat Robertei Anastase o copie după stenograma dezbaterilor care au avut loc în şedinţa comună a celor două Camere Camerei asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului.

Conducerea Senatului consideră, în punctul de vedere înaintat Curţii, că Hotărârea Parlamentului pentru acordarea încrederii Guvernului a fost adoptată cu respectarea normelor constituţionale referitoare la procedura instituită pentru învestitura Executivului, motiv pentru care a solicitat respingerea ca neîntemeiată a sesizării de neconstituţionalitate.

Guvernul Mihai-Răzvan Ungureanu a primit, pe 9 februarie, votul de învestitură al Parlamentului.