Ce cadouri au primit anul trecut parlamentarii romani de la oficialii straini

Tablouri, ceramica pictata, stilouri cu penita din aur sau albume foto sunt doar cateva din cadourile primite de parlamentari in anul care s-a incheiat.

Unele sunt simbolice, altele in schimb sunt valoroase. Titularii le pot pastra pe toate. Legea spune ca le platesc numai pe cele care depasesc 200 de euro.

In 2011, criza a golit pana si tolba de cadouri primite de alesi. Chiar daca a avut numeroase intalniri oficiale si vizite peste hotare, presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat la final de an numai 15 obiecte, evaluate la 3.500 de euro.

Cel mai de pret cadou primit de Roberta Anastase in 2011 este un covor, primit din partea delegatiei parlamentare a Azerbadjanului.

Este din matase naturala, este lucrat manual, are motive azere pe el si a fost evaluat la 1.000 de euro.

Tot un covor lucrat manual a primit Roberta Anastase si de la presedintele Turkmenistanului.

Dar, intre toate, straluceste o sculptura din metal aurit reprezentand un oryx arab, daruit de seicul Emiratelor Arabe Unite. Toate vor ajunge la Muzeul Parlamentului.

Fostul presedinte al Senatului, Mircea Geoana, a primit 23 de cadouri, care valoreaza toate aproximativ 2000 de euro.

Servicii de cafea, picturi in ulei sau stilouri cu penita de aur, toate vor ramane in patrimoniul Senatului, pentru ca Geoana nu le pastreaza.

Au fost insa si parlamentari care au luat acasa tot ce au primit. Este cazul senatorului Titus Corlatean, presedintele Comisiei de politica externa, care si-a pastrat picturile, covoarele si albumele daruite.

Teodor Melescanu a primit un singur cadou – un tablou din matase – pe care il va pastra.

In schimb, demnitarii straini care ne-au vizitat nu au plecat nici ei cu mana goala. Oficialii le-au daruit in general ii traditionale si ceramica de Horezu.