Brokerul Cristian Sima: „Am plecat din cauza presiunilor. Aveam nevoie de linişte”

Brokerul Cristian Sima: „Am plecat din cauza presiunilor. Aveam nevoie de linişte”

Brokerul Cristian Sima recunoaşte că a pierdut banii clienţilor: două milioane de euro şi două milioane de dolari. În urmă cu puţin timp a declarat la un post de televiziune că se află pe o insulă din Oceanul Atlantic şi spune că a plecat din cauza presiunilor, pentru că avea nevoie de linişte.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Sibiu precizează că, până în prezent, nu a fost depusă nicio plângere sau sesizare referitoare la Cristian Sima, nici din partea familiei, referitor la dispariţie, şi nici din partea altor persoane sau instituţii care ar fi fost prejudiciate de acesta.
Cristian Sima, fostul director al Bursei din Sibiu, a transmis, vineri, o a treia scrisoare în care susţine că nu a fugit şi nu se ascunde şi că dacă toţi clienţii de la WBS Holding şi-ar retrage capitalul investit ar mai fi nevoie de două milioane euro şi circa două milioane dolari.

Brokerul Cristian Sima atacă, într-o altă scrisoare, mai multe persoane publice şi spune că i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu mai multe materiale despre criză.

„La sfârşit i-am dat (lui Cosmin Guşă – n.r.) un material scris de mână despre cum ar trebui România să se împrumute masiv înainte de explozia crizei datoriei suverane şi i-am prognozat că, în câţiva ani, toată finanţa mondială va fi o schemă Ponzi globală din care cel mai bine la sfârşit vor ieşi cei foarte îndatoraţi. Acelaşi material i l-am dat şi lui Traian Băsescu, prin Alexandra Gătej şi mai apoi mult mai detaliat, prin Cătălin Predoiu şi Iulian Fota”, se mai arată în scrisoare.

În scrisoare, Cristian Sima a comentat şi reacţiile vedetelor cu care a făcut afaceri.

„Am ascultat şi declaraţiile Irinei Scrotter şi ale lui Daniel Dăianu, dar cum ei sunt personaje principale în povestea Sibex 2008-2012, voi ajunge şi acolo. Amândoi nu au retras niciun ban din capitalul iniţial şi sper cu toată convingerea că le voi restitui capitalul”.

Sima a povestit şi cum a cunoscut-o pe Marie Rose Mociorniţă şi după cinci minute, aceasta l-ar fi întrebat dacă îşi iubeşte soţia.

„Am cunoscut-o prin Robert Turcescu, la cererea mea, datorită faptului că mă fascina inteligenţa şi mai ales coerenţa ei în exprimările televizate. Am invitat-o la masă. După 5 minute m-a întrebat dacă-mi iubesc soţia. Îmi este jenă să vă relatez răspunsul meu, a fost tăios, dar nicidecum bădăran. A devenit clientă odată cu Robert Turcescu”, mai spune cel care semnează Cristian Sima.

În finalul scrisorii, Sima dă de înţeles că nu ar fi fugit din ţară cu banii clienţilor săi. Ba chiar precizează că va trimite şi alte scrisori.

Fostul şef al Bursei din Sibiu, Cristian Sima, recunoaşte, într-o scrisoare trimisă unui ziarist, că a pierdut banii clienţilor. Jurnalistul economic Radu Soviani susţine că a primit o scrisoare semnată Sima, în care acesta ar recunoaşte că a pierdut banii clienţilor.

„Când va izbucni scandalul, spune acesta, toţi mă vor acuza ca am fugit cu zeci de milioane de dolari în cine ştie ce insulă din pacific. Am 2500 de franci, trei cărţi de credit care sunt blocate din lipsă de fonduri şi un cont în bursa la GS, de 10.000 de euro, cu care trebuie să câştig ca să reuşesc să supravieţuiesc două luni, pentru a scrie”, se arată în scrisoare.

De asemenea, fostul şef de la Sibex ar susţine în document că este responsabil moral de acest incident.

„Moral sunt responsabil în totalitate de pierderile clienţilor, deşi au semnat că îşi asumă riscul. Am fost mereu un luptător şi cred şi acum că lucrurile s-ar fi putut salva dar, mi-era imposibil să-mi continui ipocrizia pentru a satisface o lăcomie generală a clienţilor, lăcomie pe care am exploatat-o la maxim în demersul meu de a le câştiga încrederea şi respectul”.

În mesajul trimis jurnalistului, Sima scrie că a fugit cu banii clienţilor şi că se află într-un avion deasupra Atlanticului, deci ar putea merge în America de nord sau America de Sud, însă nu spune unde se va stabili pentru a scrie acele memorii de care susţine. Brokerul Sima vrea să scrie despre toate evenimentele prin care a trecut în ultimii ani şi toate incidentele de pe piaţa imobiliară din România.

„Nimeni nu e vinovat în afară de mine, nici CNVM-ul, nici clasa politică, nici „oamenii de onoare”, nici onorabilii clienţi. Am nevoie să spun însă tot adevărul, pentru ca sistemul financiar-politic de la noi şi nu numai să fie înţeles. Nu am niciun ban ascuns, dar evident am o responsabilitate morală pe care mi-o asum în totalitate… şi undeva într-un colţ ascuns mai cred încă că toată lumea îşi va recupera capitalul ….. fără aşteptatul profit.”

În presupusa scrisoare trimisă jurnalistului Radu Soviani, brokerul se aseamănă cu un ronin şi spune că va face şi alte dezvăluiri.

„Orice ronin are dreptul la un ultim strigăt, eu de ce nu aş avea? Pentru a înţelege tot ce s-a întâmplat din 2008 şi până azi e nevoie să vă descriu personajele pe îndelete şi evenimentele cu lux de amănunte”, mai spune Sima.

Nimeni nu a confirmat până în prezent că scrisoarea a fost trimisă de Cristian Sima.

Cristian Sima, revocat miercuri din funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat de peste zece zile şi, potrivit unor zvonuri din piaţa de capital, ar fi dispărut cu banii unor clienţi care tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă deţinută de el.

Joi, Poliţia Sibiu a anunţat că, deşi nu a fost depusă nicio sesizare referitoare la dispariţia lui Cristian Sima, s-a autosesizat şi a început o anchetă în cazul fostului director general al Bursei de la Sibiu.

Joi, CNVM l-a amendat joi pe brokerul Cristian Sima cu suma de 10.000 de lei, sancţiuni similare primind şi alţi doi colegi ai săi. Amenda vine după ce, în septembrie, când ocupa funcţia de director general al Bursei Sibiu şi preşedinte CA, Sima a limitat împreună cu alţi doi administratori drepturile de vot ale celor cinci SIF-uri şi ale SSIF Broker în AGA bursei de la Sibiu.

Lista cu personalităţile păgubite de Sima

Printre clienţii păgubiţi de Sima se regăseşte şi fostul ministrul al Finanţelor Daniel Dăianu, alături de alte VIP-uri.