Aur de peste 600.000 lei, confiscat de la persoane ce exploatau ilegal în Roşia Montana

aur-de-peste-600-000-lei-confiscat-de-la-persoane-exploatau-ilegal-in-rosia-montana
Peste un kilogram și jumătate de aur a fost confiscat de polițiștii din Alba cu ocazia activităților de cercetare efectuate până în prezent într-un dosar privind executarea de activități miniere fără drept în Roșia Montană de către localnici din zonă, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba, subcomisar Luminița Prodan.

„Cu ocazia perchezițiilor au fost găsite instrumente folosite în extragerea aurului, zăcământ din care se extrăgea aurul și detectoare de metal”, a menționat subcomisar Luminița Prodan. Ea a precizat că polițiștii au confiscat peste un kilogram și jumătate de aur cu ocazia cercetărilor derulate în acest caz în ultimii doi ani, prejudiciul cauzat fiind estimat la peste 600 000 de lei.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2013 — 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizație, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare. Acestea ar fi sustras, prelucrat și comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanții, fără returnarea sumelor de bani împrumutate.

În general, zăcământul a fost sustras din fosta uzina de preparare de la Gura Roșiei, de unde, inițial, locuitorii din cartierul alăturat, Dăroaia, au luat fier vechi. Uzina, aflată în conservare, aparține exploatării de stat și nu mai era păzită, din lipsă de fonduri, de doi ani.