Asta se întâmplă la noi în ţară. Reportajul care face lumină în viaţa a milioane de români

Asta se întâmplă la noi în ţară. Reportajul care face lumină în viaţa a milioane de români

În anii anteriori declanşării crizei, numărul micilor afaceri creştea exponenţial, serviciile înfloreau în acelaşi ritm, românii îşi cumpărau case şi maşini, aglomerau până la refuz mall-urile şi restaurantele, iar vacanţele în străinătate deveneau eticheta unui stil de viaţă prosper.

Clasa de mijloc îşi făcea simţită prezenţa, contribuind la o creştere economică fără precedent. Astăzi, deşi ca dimensiune s-a conservat, spun analiştii, comportamentul ei s-a schimbat radical. Poate de aceea şi revenirea economică bate pasul pe loc. După patru ani de criză, România nu reuşeşte să găsească direcţia unei reveniri economice consistente.

Creşterea de 7,3% în 2008 a fost urmată de o contracţie extrem de dură în 2009 , de 6,6% din PIB, continuând până la 1,6% în anul următor. 2011 a marcat o revenire modestă, de 2,5%, însă pentru 2012 prognozele sunt mult mai slabe.

Deşi Guvernul estimează o creştere de 1,2%, FMI crede într-un avans economic de 0,9%, BERD se aşteaptă la un 0,8%, iar analiştii, printre care Dragoş Cabat şi Lucian Anghel, la numai 0,5-0,7%.

Din punct de vedere macroeconomic, această revenire – doar modestă – este determinată de performanţa slabă a exporturilor, de industria aflată în stagnare, de producţia agricolă puternic afectată de secetă şi de foarte-foarte scăzuta contribuţie a investiţiilor străine directe, a fondurilor europene şi a veniturilor din privatizare.