Afaceri cu morti. Reteta de stors bani de la stat a fostilor sefi de la Institutul „Marius Nasta”

Fosta conducere a Institutului National de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, dar si cativa functionari de aici s-ar putea reintalni in inchisoare.

Asta pentru ca procurorii anticoruptie ii acuza de afaceri cu morti pe banii statulului. Mai grav, sustin acuzatorii, e ca statul a pierdut zeci de mii de euro pentru decedati doar pe hartie.

Vreme de doi ani de zile, morga Institutului National Marius Nasta a fost in reparatii capitale.

Asa ca toate necropsiile au fost facute intr-un alt corp de cladire, situat intr-o alta zona a Capitalei.

Ei bine, intreaga poveste s-a transformat intr-o afacere extrem de profitabila pentru fosta conducere a spitalului.

Un banal SRL din cartierul Ferentari a castigat dreptul de a transporta pacientii morti, pe o distanta de aproximativ un kilometru si jumatate.

Spitalul a platit la inceput 260 de lei pentru fiecare decedat, iar mai apoi tariful a crescut la 620 de lei.

In total au fost transportate cam 200 de persoane. Numai ca patronul de la pompe funebre s-a plans la DNA ca le-ar fi platit comisione grase celor din conducerea Institutului.

Iata ce scrie in denuntul sau Adrian Capatana, patronul firmei de pompe funebre:

„Pentru a mi se atribui contractul majorat, Daniel Agheboaiei (functionar al Institutului n.r.) mi-a spus ca din valoarea totala a unei facturi care reprezenta transportul a zece decedati sa dau fie 1300, fie 1400 de lei.

Personal i-am dat banii lui Radut Monica (fostul director administrativ n.r.) – 500 d elei la fiecare factura emisa, iar diferenta pana la 1300, 1400 de lei lui Agheboaiei Daniel).

‘Procurorii anticoruptie au descoperit ca unii functionari ai Institutului nu aveau frica de Dumnezeu.

Pentru un pumn de bani, inventau morti pe banda rulantra. La fiecare pacient decedat cu adevarat, in scripte aparea inca unul imaginar.

Afacerea cu morti inventati i-a adus acestui magazin de pompe funebre din sectorul 5 al Capitalei incasari de zeci de mii de euro.

Bani pe care patronul care are deocamdata statut de martor ar putea fi obligat sa ii returneze la finalul procesului ce va incepe la Tribunal peste cateva saptamani.